Ukrainas pik mot Ryssland i Eurovision – som tittarna missade

Stämningen mellan Ukraina och Ryssland är spänd och det syns verkligen i årets Eurovision, menar i alla fall många experter.


Förra året så segrade Jamala för Ukrainas räkning Eurovision Song Contest i Stockholm. Låten "1944" kunde av många, bland annat Nyheter24:s Simon Lundberg i en krönika, som extremt politiskt gentemot Ryssland.

Det här året så tävlar inte Ryssland alls. Det för att deras sångare Julia Samoilova inte fick åka in i Ukraina eftersom hon haft en spelning på den diskuterade och krigsdrabbade Krim-halvön. Då får man inreseförbud i minst två år. Efter det så valde Ryssland att helt hoppa av.

Stämningen mellan de två länderna är minst sagt spänd och när Jamala uppträdde i den första semifinalen så kändes det poltisikt laddat, säger Simon i nya avsnittet av Schlagerspaning.

Dessutom så valde Ukraina att pika Ryssland i en sketch med den kända drag queen-karaktären Verka Serduchka. Där syns hon stå och måla klart ett monument som lagom till Eurovisions tema "Celebrate diversity (Fira mångfald)" målats som en regnbåge, skriver Pink News.

Bågen är ett vänskapsmonument mellan Ryssland och Ukraina efter upplösningen av Sovjetunionen. Och eftersom Ryssland har kritiserats för sina homofoba "anti-homosexuell propaganda"-lagar så kan det tolkas som en pik.

Se mer från veckans Schlagerspaning med Gabriella och Simon i spelaren ovan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hör politik ihop med Eurovision?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

1 timme sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

2 timmar sedan
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.

Textilmuseet prisat på Elle-galan

3 timmar sedan
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.

Harry Styles stalker får fängelse

3 timmar sedan
3,5 månaders fängelse. Den blir domen för den brasilianska kvinna som stalkat Harry Styles den senaste tiden, skriver The Guardian.

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".