Ukrainas pik mot Ryssland i Eurovision – som tittarna missade

- 13/05/2017, 13:23

Stämningen mellan Ukraina och Ryssland är spänd och det syns verkligen i årets Eurovision, menar i alla fall många experter.

Förra året så segrade Jamala för Ukrainas räkning Eurovision Song Contest i Stockholm. Låten "1944" kunde av många, bland annat Nyheter24:s Simon Lundberg i en krönika, som extremt politiskt gentemot Ryssland.

Det här året så tävlar inte Ryssland alls. Det för att deras sångare Julia Samoilova inte fick åka in i Ukraina eftersom hon haft en spelning på den diskuterade och krigsdrabbade Krim-halvön. Då får man inreseförbud i minst två år. Efter det så valde Ryssland att helt hoppa av.

Stämningen mellan de två länderna är minst sagt spänd och när Jamala uppträdde i den första semifinalen så kändes det poltisikt laddat, säger Simon i nya avsnittet av Schlagerspaning.

Dessutom så valde Ukraina att pika Ryssland i en sketch med den kända drag queen-karaktären Verka Serduchka. Där syns hon stå och måla klart ett monument som lagom till Eurovisions tema "Celebrate diversity (Fira mångfald)" målats som en regnbåge, skriver Pink News.

Bågen är ett vänskapsmonument mellan Ryssland och Ukraina efter upplösningen av Sovjetunionen. Och eftersom Ryssland har kritiserats för sina homofoba "anti-homosexuell propaganda"-lagar så kan det tolkas som en pik.

Se mer från veckans Schlagerspaning med Gabriella och Simon i spelaren ovan.

Hör politik ihop med Eurovision?