Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Låt oss prata om det infekterade ämnet vikt och graviditet"

- 08/05/2017, 17:22 -

Denna text är hämtad från bloggen KIMNAR.

Det är bloggerskan KIMNAR som efter ett besök hos barnmorskan kände för att ta upp ett och annat om vikt och graviditet.

Nu tänkte jag skriva av mig lite om det infekterade temat vikt och graviditet. Jag var själv hos barnmorskan idag, någonting som ska anses kul och lite motiverande tror jag men för mig är det tvärtom. Att veta att jag kommer behöva väga mig under besöket svärtar ner hela dagen och gör mig superdeppig. Trodde inte att det här med vikt var så djupt rotat i mig men det är visst mycket värre än jag trodde. Min barnmorska gör ingen stor grej utav det hela utan säger nästan ingenting om vikten, ändå känner jag mig som en Biggest loser deltagare som gått upp i vikt när hen ska väga sig framför tv-kamerorna.

Jag förstår givetvis att det är relevant att hålla koll på vikten och så med tanke på hälsan, men jag förstår faktiskt inte vitsen med att någonting ska anses "normalt". Bara man googlar "viktuppgång+gravid" så kommer pekpinnarna fram. 12,5 kilo är den viktuppgång som anses normal och allting utöver det är bara onödiga tjockiskilon. De 12,5 kilona är fördelade på:

Moderkakan: 650 gram
Fostervatten: 800 gram
Livmoder: 1 000 gram
Bröst: 500 gram
Blodvolym: 1 250 gram
Vätskeansamling: 1 300 gram
Kroppsfett: 3 500 gram
Bebis: 3 500 gram

Det är så det ska se ut och allting utanför den ramen är bara lathet, dålig kosthållning och osunda matvanor. Jag orkar faktiskt inte med den här hetsen. Gjorde själv en kvantitativ undersökning och googlade mig in på familjeliv.se (prisa Gud för denna sida ibland alltså) där kvinnor i min vecka hade gått upp allting ifrån 3,5 till 25 kilo. Min slutsats är således att det inte finns någonting som kan kallas för "normalt" i det här fallet. Varje graviditet är olika och jag tror att i alla fall jag själv skulle må bättre av att slippa ställa mig på vågen hos barnmorskan vid varje besök. 

Såhär ser min mage och kropp ut i vecka 29. Jag har gått upp 12 kilo so far och jag har nog många fler att ge, kämpa på alla havande där ute! Kroppen är fasen först och främst en bebismaskin som producerar en människa (!!!) kan vi inte bara fokusera på det istället på vad den väger? Hej och tack för mig. 

 

Vill du också få ut din röst?