Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

10 Disneyklassikers mörka ursprung

- 26/08/2017, 08:25
Disney är inte så mysiga som en kan tänka sig.
1 av 2

Disney är inte så mysiga som en kan tänka sig.

Disney

Vet du till exempel historien bakom Peter Pan?
2 av 2

Vet du till exempel historien bakom Peter Pan?

Youtube

Alla älskar Disneyfilmer, men vet du om att många utav våra favoritfilmer har en mörk bakgrundshistoria?

Alla älskar Disney och vi har många karaktärer och historier vi förälskat oss i genom alla år. Men vissa av våra favoriter har ett mörkt ursprung och ett tragiskt slut. 

Peter Pan

Bildkälla: Youtube

I J. M. Barries roman om pojken som aldrig vill bli stor dödar Peter Pan de förlorade barnen allt eftersom de blir för gamla. Det är emot reglerna att växa upp i Landet Ingenstans och därför måste Peter Pan rensa i ledet...hemskt. 

Pocahontas

Bildkälla: Youtube

Pocahontas var en verklig person som var dotter till den stora ledaren Powhatan. Hon hette egentligen Matoaka och Pocahontas var bara ett smeknamn och betyder hon som är lekfullbortskämt barn eller klar ström mellan två kullar

I Disneyfilmen inleder hon och engelsmannen John Smith kärleksrelation men i verkliga livet sägs hon ha hatat John Smith. Han hade ljugit om i stort sett allt som hänt mellan de båda. Hon blev också kidnappad, hållen som gisslan i ett år, tvingad till namnbyte och runtskickad som ett propagandaverktyg innan hon till slut dog vid 21 års ålder. 

Micke och Molle

Bildkälla: Youtube

Filmen är redan en utav de sorgligaste som finns, men den ursprungliga historien är mer tragisk. Varning för sorgligt innehåll...

Hur som helst, såhär gick det till. Micke kollapsar och dör av utmattning under en jakt. Molles alkoholiserade ägare bestämmer sig för att flytta till ett äldreboende och avlivar sin kamrat med ett hagelgevär innan han flyttar. Det är nog det värsta slut man kan tänka sig. *Gråter i fosterställning*

Törnrosa

Bildkälla: Youtube

Berättelsen om Törnrosa är skriven av Giambattista Basile och kom ut 1634. Originalverket beskriver hur Törnrosa får en linflisa i fingret och hamnar i djup sömn. Prinsen som illustreras i boken lyckas inte väcka henne och bestämmer sig då för att våldta henne...??!? 

Törnrosa sover vidare helt omedveten om det som hänt och föder efter 9 månader tvillingar, i sömnen. En av de suger på hennes finger och lyckas då dra ut stickan och väcka sin mamma. Hon lär fått en rejäl chock när hon vaknade. Vems barn är det här?! Slut. 

Lejonkungen

Bildkälla: Youtube

En utav världens bästa tecknade filmer genom tiderna sägs vara baserad på den berömda pjäsen Hamlet, skriven av Shakespeare. Den slutar med att Hamlet, det vill säga Simba, knivhuggs till döds med en förgiftad dolk. Både berättelserna illustrerar även ett svårt val för huvudkaraktärerna, Simba och Hamlet. 

Simba måste tillbaka och ta sin plats som konung istället för att rymma från sitt förflutna och Hamlet kämpar med sitt dilemma om "att vara eller icke vara". Här är fler likheter.

Lilla Sjöjungfrun

Bildkälla: Youtube

Den lilla sjöjungfrun skrevs av H.C.Andersen och handlar om Ariel som blir förälskad i en prins på ett skepp. Hon besöker då den onda havshäxan som smärtsamt förvandlar hennes stjärtfena till två människoben. I betalning tar hon Ariels röst. Den lilla sjöjungfrun måste då vinna prinsens hjärta utan att kunna prata med honom. 

Det slutar med att de endast förblir vänner och prinsen gifter sig med en jordisk prinsessa. För att Ariel åter ska kunna förvandlas till sjöjungfru uppmanas hon av sina systrar att döda prinsen innan soluppgången. Hon klarar dock inte av det och kastar sig i havet och förvandlas till skum. 

Ringaren i Notre Dame

Bildkälla: Youtube

Ringaren i Notre Dame handlar om Quasimodo och är skriven av Victor Hugo. I romanen kan vi läsa hur Quasimodo sviker Esmeralda efter att hon vägrat att älska honom, vilket leder till att hon blir hängd på torget. 

Esmeraldas döda kropp förflyttas till en kyrkogård och tyngd av skuld lägger sig Quasimodo bredvid hennes döda kropp tills han dör av svält. Kropparna hittas 18 månader senare, och när ett försök görs för att skilja dem åt förvandlas deras skelett till stoft. 

Herkules

Bildkälla: Youtube

Historien om Herkules bygger på grekisk mytologi. Zeus lurar Herkules mamma Alcmene att ligga med honom. När Herkules växt upp gifter han sig med Megara, men blir galen och dödar alla sina barn. 

Zeus lurar också huvudpersonens mamma att ligga med honom. Efter det gifter han sig tre gånger till och som grädden på moset har han även otaliga manliga älskare. 

Askungen

Bildkälla: Youtube

Originalberättelsen om Askungen är otroligt motbjudande. En av Askungens styvsystrar skär av sig sin ena tå och den andra sin häl för att få plats med fötterna i Askungen sko och lura prinsen. Senare får de även ögonen uthackade av Askungens fågelvänner som straff för sitt svek. 

Men hemskheterna slutar inte där. Askungen knäcker även sin styvmors nacke med ett kistlock. Don´t mess with Cinderella med andra ord. 

Aladdin

Bildkälla: Youtube

Uppföljaren av den första filmen om Aladdin har en mörk bakgrund. Karaktären Cassim, Aladdins pappa, dödas och lemlästas och sprids sedan runt en skatt i en grotta. Detta skulle varna förbipasserande att inte komma i närheten. Cassims kropp blir senare ihopsydd av en skräddare för att hans familj ska tro att han dog en naturlig död. Mysigt.

Källa: Buzzfeed

Här möter labradoren Disneyfiguren Pluto – reaktionen är oslagbar

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.