Mikael Persbrandts självbiografi heter "Så som jag minns det"
1 av 2
Mikael Persbrandt släpper en bok. - Foto: TT
Självbiografin heter "Så som jag minns det"
2 av 2
Där han berättar om åren med droger. - Foto: TT

Mikael Persbrandts dubbelliv: "Jag hade två telefoner"

I Mikael Persbrandts självbiografi "Så som jag minns det" berättar han bland annat om att han levde två liv.


Mikael Persbrandt, 54, har varit nykter i tre år och lever i en stor herrgård på landet med sin sambo Sanna Lundell och deras två barn. I sin nya självbiografi "Så som jag minns det" berättar han om sitt gamla och nya liv. 

I boken berättar han om hur han varit påverkad av alkohol och droger vid filminspelningar, teateruppvisningar och stora event. Någon som fanns vid hans sida genom allt var sambon Sanna som kämpade för att få honom nykter, skriver Expressen.

Till slut fick Sanna in Mikael Persbrandt på ett behandlingshem på Kanarieöarna. Där var han ett tag men när han kom till Sverige igen fortsatte dubbellivet han levde på ön.

"Det första jag gjorde var att sätta mig på hotellrumsbalkongen med en flaska konjak. Drack och glodde på havet tills jag tröttnade, och därefter gick jag raka vägen ut på krogen och raggade upp kokain. Det gick på tio minuter. Herregud, en så jävla idiotisk plats för en kokainmissbrukare under behandling; transithamnen för hela Europas kolaimport", berättar Persbrandt i boken.

I boken skriver han att han la över 75 000 kronor på NA-möten och behandlingar men att inget hjälpte. Med Sanna levde han ett dubbelliv. 

"Sanna beskrev det senare som att jag existerade i två versioner, var och en i sitt universum. Det sista året innan kraschen levde jag bokstavligen ett dubbelliv. 

Jag hade två mobiltelefoner, två liv, och plötsligt utan förvarning kunde jag kliva in i den parallella tillvaron där hela mitt umgänge bestod av människor från skuggsidan – människor som den nyktre Micke, den som Sanna träffade, inte kände", berättar Persbrandt i "Så som jag minns det".

Sanna fick tillbringa många dagar letandes efter Mikael och hittade honom mer än sällan på hotellrum, ute i förorter och runt både människor som missbrukar och narkotika. 

Det var inte förrän 2014 som Mikael till slut kom in på en behandling som fungerade. Ett behandlingshem, VAL-BO, som han tidigare besökt 2013 och tidigare samma år.

– Jag känner mycket ånger för att ha sårat människor. Som missbrukare har man också snabbt till kicken. I en frisk hjärna är det mer att, okej, om jag jobbar med det här nu så kanske jag får ett positivt besked om en månad. Med drogen tog det tretton sekunder. Det tar tid att reparera motorvägarna i själen, säger Mikael Persbrant till DN om boken.

TV: Fem märkliga saker om Mikael Persbrandt du kanske inte kände till

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du läsa boken?
Tack för din röst!