Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför ber Vlad Reiser om ursäkt för sitt våldtäktsskämt

- 22/12/2017, 12:31

Youtubern och barnfavoriten Vlad Reiser skämtade om våldtäkt – och många fans och andra Youtubers kritiserade hans skämt. Nu backar Vlad och går ut med en offentlig ursäkt.

Youtubern Vlad Reiser, 24, har hundratusentals följare på både Instagram och Youtube. I mitten av december la Vlad ut ett våldtäktsskämt på sin Snapchat – och trots att Vlad är en stor barnfavorit och även vunnit pris från en känd barnkanal, så försvarade han i efterhand skämtet.

Vlad Reiser skämtade om våldtäkt.
Vlad Reiser skämtade om våldtäkt.

På Snapchat skrev Vlad att "vi alla kommer dö så varför inte skratta åt mörka skämt medan vi kan".

På Instagramkontot Suger Snubbar?, som först uppmärksammade Vlads skämt, så var det väldigt upprörda toner i kommentarsfältet.

"Fräsch kille, känns som en bra förebild för kommande (nuvarande) generation."

"Att skämta om att kyssa någon som inte gett sitt samtycke (är medvetslös) är att normalisera ett beteende som inte är ok."

"Kan ju vara bland det vidrigaste jag sett".

Även Youtubern Bente Schramm kritiserade Vlads så kallade "skämt". Enligt sajten Svenska Youtubers så sände Bente live och sa då att skämtet var opassande, osmakligt och olägligt med tanke på #metoo-rörelsen.

Vlad Reiser försvarar sitt våldtäktsskämt.
Först försvarade Vlad Reiser sitt våldtäktsskämt.

Nu går Vlad ut med en ursäkt på sin Youtubekanal. Han skriver att han kände att han behövde göra videon för att vända sig till de som har blivit utsatta för våldtäkt och att han vill att de ska känna sig trygga på hans kanal.

Vlad berättar att han har fått flera meddelanden där folk har berättat om vad de själva har gått igenom. Det blev en tankeställare för honom.

– Jag tänkte om litegrann och jag tänkte på hur stort det här problemet är i vårat samhälle. Jag tänkte på hur många familjer och hur många människor som berörs av det, säger Vlad och fortsätter: 

– Jag tänkte också på vad man kan och inte kan skämta om. Det där var inte okej. Jag vill be om ursäkt till er, jag vill be om ursäkt till er som har gått igenom något sånt här. Jag kan inte ens tänka mig vad ni har gått igenom. Jag kommer nog aldrig kunna göra det heller. Så förlåt, säger Vlad i sitt klipp.

– Det var inte meningen att ni skulle behöva tänka tillbaka på allt som har hänt er.

Han berättar vidare att han ville provocera och skämta men att det var ett dåligt skämt. Vlad avslutar videon med att tacka alla de som har hört av sig till honom och berättat om de det har gått igenom.

– Tack för att ni gjorde det. Det måste ha varit jobbigt. Och jag vill tacka andra Youtubers och kollegor som har hört av sig privat till mig och berättat för mig hur man kan använda sociala medier för att förbättra situationen och inte förvärra den, avslutar han.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.