Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Upprop och bojkott – här är allt som hänt kring Alexander Bard

- 07/01/2018, 18:17 -
10 000 personer har skrivit på en namninsamling med målet att få bort Alexander Bard från årets "Talang".
1 av 2

Det stormar rejält runt Alexander Bard just nu.

TT/Twitter

Alexander Bard kommer vara programledare i årets "Talang". Men personer är inte glada. Här är allt som här kring Bard senaste tiden.
2 av 2

Mycket på grund av hans kontroversiella uttalanden under #metoo.

TT

10 000 personer har skrivit på en namninsamling för att de vill att TV4 ska bojkotta Alexander Bard. Han ska sitta i juryn på programmet "Talang" och personer är inte glada. Men varför?

Det stormar rejält kring Alexander Bard just nu. Men varför och varför nu? Nyheter24 reder ut det hela!

Vem är Alexander Bard?

Alexander Bard, 56 år gammal, är en svensk musikproducent och artist. Mest känd för banden "Army of lovers" och "BWO". 

Men han är också författare, föreläsare och debattör. Bard är känd för att ha kontroversiella åsikter och det är ofta han, precis som nu, hamnar i blåsväder. 

Läs här om när Alexander Bard kallade Zara Larsson för "kändisbitch"

Bard kommer sitta i juryn i årets "Talang" på TV4. 

#Metoo-kampanjen

Under #Metoo-kampanjen gjorde Bard många personer upprörda när han hårt kritiserade vittnesmålen som kom fram under kampanjen. 

Han har bland annat varit väldigt hård mot Cissi Wallin som under kampanjen öppet anklagade en medieprofil för sexuella trakasserier och övergrepp. 

Men också generellt gentemot #metoo-kampanjen. 

"Historien är full av kvinnor som felaktigt anklagar män för sexuella övergrepp. Varför blev kvinnor helt plötsligt trovärdiga 2017?", skrev Bard på Twitter under #Metoo. 

Många av har reagerat starkt på Bards Twitter-inlägg.

"Alexander Bard är en trångsynt, diskriminerande och mobbande människa, med hemska åsikter om #MeToo och en hemsk kvinnosyn , talar och skriver öppet om rasistiska tankar och borde veta bättre genom att han är en vuxen man", skriver en kvinna på Twitter.

Alexander Bard Talang
Bildkälla: TT

Namninsamling

TNKVRT har startat en namninsamling för att få TV4 att bojkotta Alexander Bard och ha någon annan i juryn för "Talang". 

"Denna namninsamling är en tankeställare för TV4. Vi vill att de ska förstå hur många vi är som inte vill normalisera och legitimera mobbning. Vi vill att TV4 ska ta ställning genom att inte längre ha med Bard i Sveriges bästa sändningstid", skriver TNKVRT som grund för namninsamlingen. 

Över 13 000 personer har skrivit på namninsamlingen och siffran växer. 

TV4:s svar på kritiken

Till Nöjesbladet skriver Lotta Andersson, exekutiv producent för “Talang”, i ett mail att de är medvetna om insamlingen men att de fortfarande kommer låta Bard sitta i juryn.

“På TV4 värnar vi den yttrandefrihet som vi har i Sverige och den ger Alexander Bard, precis som hans meningsmotståndare, rätten att tycka, tänka och säga det dom vill, även om det inte stämmer överens med det som vi på TV4 står för. Men det betyder inte att man får göra det i TV4 eller på våra plattformar. För oss är det viktigt att inte hamna i en situation där vi inte låter personer medverka i våra kanaler grundat på sina åsikter”, skriver hon i mejlet till Nöjesbladet.

Alexander Bards svar på kritiken

Bard har inte tagit kritiken med en nypa salt och har både Twittrat och talat ut om sin ilska. 

– Det är ett stort skämt och en ren lögn, det har ingenting att komma med. Var är argumenten? På vilket sätt är jag rasist och sexist? De bara står och ljuger. Kampanjen har ingen trovärdigt alls, säger han till Aftonbladet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hängt med i svängarna?