Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så mycket pengar drar Camilla Läckbergs företag in

- 18/01/2018, 09:09 -

Deckarförfattaren Camilla Läckberg, 43, har haft stora framgångar med sina böcker. Men hur många miljoner rör det sig om egentligen? Nyheter24 har tittat närmare på siffrorna från årsredovisningarna.

Deckarförfattaren Camilla Läckberg, 43, har haft stora framgångar. Hennes böcker har sålts i över 20 miljoner exemplar över hela världen.

Och med framgångarna kommer även – som så många gånger förr – pengarna.

Hennes bolag Camlac AB har genom åren omsatt miljoner. 2012 var hennes företags nettoomsättning, alltså summan av all försäljning minus skatt, nästan 39 miljoner kronor.

Nettoomsättningen för företaget 2016, alltså summan av all försäljning minus skatt, var 7 113 470 kronor. Det kan jämföras med året innan då den låg på 4 308 350 kronor.

– Jag skäms inte för att jag tjänar pengar. Jag kan tycka att det är ganska coolt att jag har byggt upp detta, har bestsellerförfattaren tidigare sagt i podden i Värvet.

Camilla Läckberg 2013
Camilla Läckberg 2013. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men även om miljonerna har fortsatt rulla i Camilla Läckbergs företag har omsättningen minskat på senare år. Under 2013 var nettoomsättningen 28,7 miljoner kronor – och under 2014 hade den minskat till 24,2 miljoner kronor.

Enligt företagets årsredovisning för 2016 minskade dessutom nettoomsättningen med sju miljoner kronor jämför med året innan. Orsaken till detta kan vara att Läckberg inte ger ut böcker i samma takt som tidigare.

Dessutom har deckardrottningen cashat ut.

24 000 000 miljoner kronor tog hon ut i utdelning 2016. En del av pengarna har hon investerat i fastigheter, enligt Expressen.

Cafés "Fördomspodden" har hon tidigare berättat att hon lägger en hel del pengar i sin egen verksamhet och bland annat bekostar mycket av sin egen marknadsföring.

– Det står i tidningarna att jag dragit in 200 miljoner på mina böcker, då tror de att det står 100 eller 200 miljoner på ett konto. Men så är det inte riktigt. Dels så tillkommer skatt och sedan tillkommer provisioner till agenter och så vidare och så har jag ju investerat i landställe och hus, sa Camilla Läckberg i podden.

Camilla Läckberg 2017
Camilla Läckberg 2017. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Resultatet efter skatt för 2016 för Camilla Läckbergs företag var 3 781 512 kronor. Det kan jämföras med året innan då det låg på 15 957 888 kronor.

I början av 2017 startade även Läckberg ett nytt företag tillsammans med pr-kvinnan Christina Saliba som heter "Invest in Her AB". Det är ett investmentbolag som har som syfte att göra näringslivet mer jämställt.

– Ytterst handlar det om att vi vill att våra döttrar och våra söner ska ha samma förutsättningar och möjligheter, oavsett kön, sa Camilla Läckberg då.

I spelaren nedan kan du se fem saker om Camilla Läckberg du kanske inte kände till:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du läst Camilla Läckbergs böcker?