Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Filmen ”U – 22 juli” om terrorn på Utøya skakade biopubliken

- 19/02/2018, 20:13

Den norska regissören Erik Poppe är aktuell med filmen ”U – 22 juli” som handlar om terrorattentatet som ägde rum på Utøya, där Anders Behring Breivik mördade 69 människor.

Den 22 juli 2011 mördade terroristen Anders Behring Breivik 69 människor på den norska ön Utøya. 

Nu, nästan sju år senare, kommer långfilmen ”U – 22 juli” om det fruktansvärda terrorattentatet på Utøya. Filmen är regisserad av den norska regissören Erik Poppe.

Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik. Bildkälla: Lise Aaserud/TT Bild

”U – 22 juli” hade världspremiär under måndagen på filmfestivalen i Berlin, och väckte enormt starka reaktioner från publiken. När filmen visades var det "absolut knäpptyst", skriver Dagens Nyheter. 

"U – 22 juli" är filmad i en enda tagning, och i filmen får vi följa den 18-åriga Katja och hennes kamp för att försöka överleva den blodiga massakern som pågick under 72 minuter.

– Orden räcker inte riktigt till för att beskriva vad som hände den där dagen, så jag ville ta åskådaren till den här ön för att få uppleva vad de här ungdomarna gick igenom. Och jag ville berätta helt ur de ungas perspektiv, sa Erik Poppe under presskonferensen i Berlin, skriver Dagens Nyheter.

Erik Poppe berättar även att alla skådespelare i filmen är amatörskådisar – anledningen till det är att en rutinerad skådespelare knappt skulle klara av att gestalta den ångesten som slutligen hamnar på vita duken. 

Andrea Berntzen som Katja i filmen
Andrea Berntzen som Katja i filmen "U – 22 juli".

Efter ett års letande så hittade Poppe de 13 skådespelare som syns i filmen, och den norska huvudrollsinnehvaren Andrea Berntzen som spelar Katja berättar att hon först kände sig tveksam till att vara med i "U – 22 juli". 

– Först var jag lite kritisk till att det skulle göras en film eftersom det kändes för tidigt. Jag ändrade mig när jag läste manuset och insåg att det bara handlade om de unga, fick höra att det varken skulle redigeras eller läggas på musik. Det var helt rätt sätt att göra det på, säger hon till Dagens Nyheter. 

Under den påfrestande inspelningen som pågick i fem dagar så fanns psykologer på plats för att stötta skådespelare och filmteam. 

Erik Poppe och skådespelarna i filmen på filmfestivalen i Berlin.
Erik Poppe och skådespelarna i filmen på filmfestivalen i Berlin. Bildkälla: AP Photo/Markus Schreiber/TT Bild

– Jag ville att filmen skulle ha en enda tagning för att publiken verkligen skulle uppleva tidsfaktorn – att ungdomarna faktiskt var där i 72 minuter utan att det kom någon hjälp, säger Poppe till Dagens Nyheter.

Den 9 mars 2018 har "U - 22 juli" premiär i Norge.

Även Netflix planerar en film om terrorn på den norska ön. Här kan du läsa mer om den filmen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.