Fredag 2 Dec
Stockholm

Här är allt du vill veta om Robert Gustafssons band Rolandz

Rolandz tävlar i Melodifestivalen.
1 av 3
Rolandz tävlar i Melodifestivalen 2018. Foto: Erik Simander/TT, Fredrik Sandberg/TT. Bilden är ett montage.
Robert Gustafsson i Rolandz på Sommarkrysset.
2 av 3
Robert Gustafsson i Rolandz på Sommarkrysset den 20 augusti 2011. Foto: Robert Eklund / Robert Eklund
Publik på Allsång på Skansen när Rolandz spela
3 av 3
Den 7 juli 2009 blev det folkfest på Allsång på Skansen när Rolandz spelade. Foto: Stella Pictures / Andreas L Eriksson

Robert Gustafsson – eller Roland Järverup som han heter när han drar på sig dansbandsskorna i Rolandz – ser vi i Melodifestivalen med bidraget "Fuldans". Här är allt du behöver veta om det härliga dansbandet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På lördag tävlar Rolandz i Melodifestivalen med sitt bidrag "Fuldans" som är skriven av Robert Gustafsson, David Kruger och Melodifestival-legendaren Fredrik Kempe

Kempe har till exempel varit med och skrivit Mello-klassiker som Charlotte Perrellis "Hero", Malena Ernmans "La Voix" och flera andra vinnarlåtar.

Rolandz utlovar ett humoristiskt, udda och dansspäckat nummer på lördag när de intar scenen i Örnsköldsvik under den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen. 

Såhär såg det ut när Rolandz repade inför Melodifestivalen. Bildkälla: Stella Pictures.

I en intervju med SVT berättar Robert Gustafsson som sitt alias Roland om budskapet med låten "Fuldans".

– I texten skildrar vi att många inte kan dansa, men så dansar de ändå – och då uppstår fuldans. Vi vill att folk ska tänka, den där vill jag höra igen, den där vill jag dansa till på lördag och den där ska jag spela i raggarbilen på väg till parken. Vi tar bort den finstilta och målar med rollers. Vi framför de stora känslorna. Det hjälper att inte vara så återhållsam och kontrollerad. Jag (Roland) är väldigt återhållsam privat, men genom musiken kan jag blomma ut, säger "Roland" till SVT.

Huruvida Rolandz verkligen kommer blomma ut ordentligt i Melodifestivalen får vi se på lördag – men har du koll på Rolandz och deras galna resa mot toppen?

När grundades Rolandz?
Rolandz kom till världen hösten 2008. Det började som en hyllning till karaktären Roland Järverup som många svenskar lärde känna i Killinggängets "Torsk på Tallinn". 

Rolandz gjorde en smärre succé i SVT-programmet "Dansbandskampen" där det bara var mening att de skulle vara pausunderhållning. Men efterfrågan på deras covers av goa gamla dansbandsklassiker blev stor och sedan dess har de gått rätt in i den svenska folksjälen.

– Efter "Dansbandskampen" sa det bara pang. Telefonerna började ringa. Det var inte planerat alls, berättade Robert Gustafsson i en intervju med Expressen år 2009.

Robert Gustafsson i Rolandz på Sommarkrysset den 20 augusti 2011. Bildkälla: Stella Pictures.

Vilka är medlemmar i Rolandz?
Bakom mikrofonen hittar vi Robert Gustafsson som karaktären Roland Järverup. Ludvig Olin står för klaviatur, och på elbas Niclas Arn. Rolandz trummis heter Robert Olsson och gitarristen är Peter Tiverman. På saxofon hittar vi Anders Niska.

Vilka album har Rolandz släppt?

Rolandz debutalbum släpptes år 2009 och hade den hurtiga titeln "Efter regn kommer solsken". Året därpå släppte de plattan "Jajamen" och år 2011 kom Rolandz tredje album "Halleluja mamma".

Vad tycker Robert Gustafsson om Rolandz?
År 2010 låg Rolandz etta på Sverigetoppslistan, och i en intervju med Expressen berättade då Robert Gustafsson om hur han fullkomligen älskade turnélivet.  

– Jag gillar det genuina, det typiskt svenska med dansbandsmusiken. Halva grejen är att få åka ut med vår turnébuss och få möta alla människor. Jag gillar att få äta en skogaholmslimpa och dricka termoskaffe i bussen när vi spelat klart. Vi älskar verkligen vår buss. Att få sova på britsen och kanske ta en nattmacka på Statoil fem på morgonen. Det är underbart skönt, berättade han för Expressen då.

Och det har onekligen blivit en hel del turnerande för Rolandz. Både år 2009, 2010 och 2011 drog bandet ut på de svenska vägarna.

Rolandz galna framgångar
Rolandz debutalbum "Efter regn kommer solsken" sålde guld, vilket betyder att den sålde i 20 00 exemplar. Deras efterföljande turné sålde slut, och plattan "Jajamen" toppade listorna i flera veckor. Rolandz nominerades även till en Grammis år 2010 i kategorin "Årets dansband", men tyvärr fick de se sig besegrade av Larz Kristerz album "Hem till dig".

Den 7 juli 2009 blev det folkfest på Allsång på Skansen när Rolandz spelade. BIldkälla: Stella Pictures.

Hur det går för Rolandz ser du i Melodifestivalen klockan 20.00 på SVT1. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.