Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Zara Larsson möts av kritik efter rasistiska detaljen i bilden

Nöje | 12/03/2018 19:36

Nu har ett flertal fans reagerat på detaljen i Zara Larssons Instagrambild där en rasistisk flagga syns. "Pinsam är du som fortfarande inte tagit bort bilden", skriver en person.

Det var på internationella kvinnodagen som Zara Larsson, 20, la ut en tänkvärd text om feminism på sin Instagram. 

Som bild använde hon en skärmdump från filmen "Thelma och Louise" från 1991. I den klassiska amerikanska filmen, som kan beskrivas som en roadmovie med blodiga förtecken, så får vi följa Susan Sarandon som karaktären Louise och Geena Davis som Thelma. 

I andra roller ser vi bland annat Brad Pitt, och filmen som regisserades av Ridley Scott blev snabbt kultförklarad.

"Thelma och Louise" brukar ofta beskrivas som en feministisk film, så vi gissar att det är därför som Zara använde sig av bilden från filmen. 

Men det är bara ett problem – karaktären Thelma bär nämligen en T-shirt med sydstatsflaggan på.

Sydstatsflaggan är omdebatterad och anses ofta som rasistisk. 

Zara Larsson la ut Sydstatsflaggan på Instagram.
Zara Larsson la ut sydstatsflaggan på Instagram.

Tidigare har bland annat supermodellen Kendall Jenner, 22, hamnat i blåsväder efter att ha burit en band t-shirt för bandet Lynyrd Skynyrd. 

I en intervju med CNN år 2012 försvarade Lynyrd Skynyrd sitt användande av sydstatsflaggan, som även kallas för Dixieflaggan. 

Bandet ville hedra det amerikanska inbördeskriget, och indirekt även rätten att äga slavar, skrev Refinery29 då.

Tröjan kan även ses som en nostalgisk hyllning till den amerikanska södern – men det går inte att komma ifrån att flera rasistiska grupper så som Ku Klux Klan använder sig av sydstatsflaggan, skrev Hollywoodlife då i samband med Kendalls skandal.

En Ku Klux Klan-medlem med en Sydstatsflagga år 2001.
En Ku Klux Klan-medlem med en Sydstatsflagga år 2001. Bildkälla: E. JASON WAMBSGANS/AP/TT Bild

På Zara Larssons Instagram har det nu flödat in mängder av kommentarer där många ifrågasätter varför hon inte har tagit bort bilden med sydstatsflaggan.

Susan Sarandon och Geena Davis i Thelma och Louise 1991.
Susan Sarandon och Geena Davis i Thelma och Louise 1991. Bildkälla: Stella Pictures

Såhär lyder några av de kommentarer som Zara Larsson har fått: 

"Pinsam är du som fortfarande inte tagit bort bilden"

"Zara du borde ta bort bilden, förstår att du inte märkte det först och alla gör misstag men du borde inte ignorera det nu"

"Jag har själv ej sett filmen men Zara hade så lätt kunnat välja en annan bild att lägga upp då denna talar emot det hon ’står’ för"

"Om du är så medveten varför lägger du ut en bild på en rasistisk flagga. Du försöker för hårt. Efter det här inlägget är det bevisat att du bara är ännu en vit feminist".

Medlemmar i Ku Klux Klan med en amerikansk flagga och en sydstatsflagga i New York 1999.
Medlemmar i Ku Klux Klan med en amerikansk flagga och en sydstatsflagga i New York 1999. Bildkälla: MARK LENNIHAN/AP/TT Bild

"Ta bort sydstatsflaggan."

"Det folk kritiserar är att Zara talar om hur intersektionell hon är osv men ändå går hon och lägger upp en bild med en sydstatsflagga, och när folk har sagt till henne, när poc (people of color, reds. anm) har förklarat att de tagit illa upp av inlägget, låter hon inlägget ligga kvar ändå. Ingen har kritiserat just filmen, de kritiserar Zaras handling och dubbelmoral."

"Wow Zara. Du har suttit och snackat om rasism hit och dit och ändå sitter du och lägger upp en bild med en kvinna i en rasistisk tröja. Wtf???? När du pratar om kvinnors rättigheter så prata inte åt oss icke-vita tack".

"Varför envisas du med att ha kvar bilden med en rasistisk flagga?"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde Zara Larsson ta bort bilden?