Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Astma- och allergiförbundet till attack mot "Tårtgeneralen"

- 13/03/2018, 12:37 -

Astma och allergi-förbundet kritiserar nu Filip Hammar och Fredrik Wikingssons storfilm "Tårtgeneralen". Anledningen är att Mikael Persbrandts karaktär Hasse P luktar parfym.

Radarparet Filip Hammar och Fredrik Wikingssons film "Tårtgeneralen" med Mikael Persbrandt i huvudrollen som karaktären Hasse P, har blivit en stor succé. 

Den har knockat ner "Black Panther" som den mest sedda filmen i Sverige, och hyllas av kritikerna.

Men alla är inte lika glada för filmens stora framgångar. Astma och allergi-förbundet tycker att ett skämt i filmen är långt över gränsen.

Mikael Persbrandt ser vi i filmen
Mikael Persbrandt ser vi som Hasse P i filmen "Tårtgeneralen". Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Bild

I en scen i filmen ses nämligen Persbrandts karaktär Hasse P tåga in på ett café, och han får då en kommentar om att han luktar för mycket parfym. 

Kommentaren fälls av en kvinna som sitter flera meter bort, och Hasse P svarar kvinnan att det är "meningen".

I ett pressmeddelande som Aftonbladet har tagit del av så rasar nu Astma och allergi-förbunden.

– Det vi reagerar på är den förminskande och nedvärderande bilden av personer med astma, allergi och överkänslighet. Det är sjukdomar vi talar om och i vissa fall funktionsnedsättningar. Skulle det skojas om personer med epilepsi, diabetes eller hjärtsjukdom? Nej, knappast, säger Astma- och allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson i pressmeddelandet.

Till Aftonbladet säger Matiha att situationen i filmen "uppmanar till mobbning". 

Fredrik Wikingsson, Mikael Persbrandt och Filip Hammar.
Fredrik Wikingsson, Mikael Persbrandt och Filip Hammar på premiären av "Tårtgeneralen". Bildkälla: Janerik Henriksson / TT

Fredrik Wikingsson berättar om sin ståndpunkt för Aftonbladet.

– Jag förstår att det är ett helvete för människor med allergi. Men att karaktären Hasse P luktar mycket parfym och tycker att poängen är att lukta mycket, det är ju inte ett sätt för oss att trivialisera folk med doftallergi, säger Wikingsson och tillägger att han inte ser filmen "Tårtgeneralen" som en krigsförklaring mot allergiker. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med Astma och allergiförbundet?