Fredag 3 Dec
Stockholm

5 saker vi aldrig kommer glömma om Lill-Babs

Lill-Babs i Så mycket bättre, Bonusfamiljen och som modell
Barbro Svensson lämnar efter sig ett legendariskt arv. Foto: SVT/TT/Wikimedia

En av Sveriges största artister, Barbro Svensson aka Lill-Babs, har lämnat oss efter en kort tids sjukdom. Vi glömmer dig aldrig!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Barbro Svensson föddes 1938 i Järvsö och har under sin imponerande långa karriär charmat hela världen. Den 3 april lämnade Lill-Babs oss efter en tid av elakartad cancer. Hon blev 80 år gammal – här kan du läsa mer om döttrarnas fina hyllningar.

Här är 5 saker vi alltid kommer minnas med ikonen som för alltid förändrade den svenska musikscenen.

Låtskatterna: Tuff brud, polkabikini, älsklingsängel och Claes-Göran

Trots sin extremt långa karriär som startade med en liten spelning i Järvsö 1953 så har Lill-Babs ständigt varit i rampljuset. Och mycket är tack vare den magiska låtskatten som hon delat med sig!

IKON! Bild: Wikimedia

Vem kan glömma när hon på ett ikonsikt sätt sjöng "En tuff brud i lyxförpackning" eller klassikern "Är du kär i mej ännu Claes-Göran?". Den förstnämnde tolkades i årets upplaga av Melodifestivalen av Petra Marklund och känns nu som en perfekt hyllning.

Sen så har vi så klart mycket mer! Bland annat en låt som förknippas med tv-serien "Bert" i form av "Älskade ängel" och givetvis "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini". Ikoniskt!

Det är inte konstigt att hon 2017 valdes in i Swedish Music Hall of Fame.

När hon "låtsasvisslade" i Eurovision

1961 så representerade hon Sverige i Eurovision Song Contest med bidraget "April april". Egentligen så vann Siw Malmkvist den svenska uttagningen – men hon ansågs ha skämtat bort framträdandet genom att skratta mitt i låten i Melodifestivalen. Då valdes Lill-Babs att representera oss istället.

Vissel-Babs! Bild: SVT

Det fanns bara ett problem! Barbro kunde inte vissla – och en stor del av låten bygger på att just vissla. Snabbt fick hon lära sig och lyckades ändå förvånansvärt bra för någon som aldrig visslat! Bidraget slutade på 14:e plats av 16 tävlande. Men vad gjorde väl det? Det var grymt jobbat!

När hon skrev autografer till The Beatles

År 1963 så deltog Lill-Babs i det svenska ungdomsprogrammet "Drop-in". I samma program fanns några andra ikoner – nämligen The Beatles!

Ikoner allesammans! Bild: PRESSENS BILD (Mikael J. Nordström)

Vad många inte vet var att Barbro fick skriva sin autograf till John, Paul, George och Ringo!

När hon ägde "Så mycket bättre"

Barbro var givetvis en av de första artisterna att delta i första säsongen av tv-programmet "Så mycket bättre" 2010. Och med vilken bravur hon var med!

Lill-Babs med andra legendarer. Bild: TT

Vi kommer aldrig att glömma hennes ikoniska tolkning av Petters "Så klart!" eller när han tolkade "En tuff brid i lyxförpackning". Magi!

Rollen i "Bonusfamiljen"

Barbro spelade med bravur rollen som Gugge i den grymma tv-serien "Bonusfamiljen". Enligt Lill-Babs själv fanns det tidigt indikationer på att hennes karaktär var lesbisk och "mer än vän" med karaktären Birgitta/Bigge som spelas av Marianne Mörck

Bild: SVT

Karaktären hyllades av Lill-Babs i Expressen – och det tycker vi visar vilken fantastisk människa hon var.

Vila i frid!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Visst är Lill-Babs en legend?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela