Lill-Babs i Så mycket bättre, Bonusfamiljen och som modell
Barbro Svensson lämnar efter sig ett legendariskt arv - Foto: SVT/TT/Wikimedia

5 saker vi aldrig kommer glömma om Lill-Babs

En av Sveriges största artister, Barbro Svensson aka Lill-Babs, har lämnat oss efter en kort tids sjukdom. Vi glömmer dig aldrig!


Barbro Svensson föddes 1938 i Järvsö och har under sin imponerande långa karriär charmat hela världen. Den 3 april lämnade Lill-Babs oss efter en tid av elakartad cancer. Hon blev 80 år gammal – här kan du läsa mer om döttrarnas fina hyllningar.

Här är 5 saker vi alltid kommer minnas med ikonen som för alltid förändrade den svenska musikscenen.

Låtskatterna: Tuff brud, polkabikini, älsklingsängel och Claes-Göran

Trots sin extremt långa karriär som startade med en liten spelning i Järvsö 1953 så har Lill-Babs ständigt varit i rampljuset. Och mycket är tack vare den magiska låtskatten som hon delat med sig!

IKON! Bild: Wikimedia

Vem kan glömma när hon på ett ikonsikt sätt sjöng "En tuff brud i lyxförpackning" eller klassikern "Är du kär i mej ännu Claes-Göran?". Den förstnämnde tolkades i årets upplaga av Melodifestivalen av Petra Marklund och känns nu som en perfekt hyllning.

Sen så har vi så klart mycket mer! Bland annat en låt som förknippas med tv-serien "Bert" i form av "Älskade ängel" och givetvis "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini". Ikoniskt!

Det är inte konstigt att hon 2017 valdes in i Swedish Music Hall of Fame.

När hon "låtsasvisslade" i Eurovision

1961 så representerade hon Sverige i Eurovision Song Contest med bidraget "April april". Egentligen så vann Siw Malmkvist den svenska uttagningen – men hon ansågs ha skämtat bort framträdandet genom att skratta mitt i låten i Melodifestivalen. Då valdes Lill-Babs att representera oss istället.

Vissel-Babs! Bild: SVT

Det fanns bara ett problem! Barbro kunde inte vissla – och en stor del av låten bygger på att just vissla. Snabbt fick hon lära sig och lyckades ändå förvånansvärt bra för någon som aldrig visslat! Bidraget slutade på 14:e plats av 16 tävlande. Men vad gjorde väl det? Det var grymt jobbat!

När hon skrev autografer till The Beatles

År 1963 så deltog Lill-Babs i det svenska ungdomsprogrammet "Drop-in". I samma program fanns några andra ikoner – nämligen The Beatles!

Ikoner allesammans! Bild: PRESSENS BILD (Mikael J. Nordström)

Vad många inte vet var att Barbro fick skriva sin autograf till John, Paul, George och Ringo!

När hon ägde "Så mycket bättre"

Barbro var givetvis en av de första artisterna att delta i första säsongen av tv-programmet "Så mycket bättre" 2010. Och med vilken bravur hon var med!

Lill-Babs med andra legendarer. Bild: TT

Vi kommer aldrig att glömma hennes ikoniska tolkning av Petters "Så klart!" eller när han tolkade "En tuff brid i lyxförpackning". Magi!

Rollen i "Bonusfamiljen"

Barbro spelade med bravur rollen som Gugge i den grymma tv-serien "Bonusfamiljen". Enligt Lill-Babs själv fanns det tidigt indikationer på att hennes karaktär var lesbisk och "mer än vän" med karaktären Birgitta/Bigge som spelas av Marianne Mörck

Bild: SVT

Karaktären hyllades av Lill-Babs i Expressen – och det tycker vi visar vilken fantastisk människa hon var.

Vila i frid!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visst är Lill-Babs en legend?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.