Tim "Avicii" Bergling skänkte under sin livstid miljontals kronor till välgörenhet.
Tim "Avicii" Bergling skänkte under sin livstid miljontals kronor till välgörenhet. - Foto: Bildkälla: Amy Sussman/Invision/AP

Tim "Avicii" Bergling skänkte miljoner till välgörenhet

Utöver musiken som berörde miljontals människor världen runt så delade Tim Bergling även med sig av mångmiljonbelopp till människor i nöd.


Efter att han släppte låten "Levels" år 2012 blev Tim "Avicii" Bergling snabbt internationellt känd som världens nya EDM-stjärnskott. Och i tur med spelningarna och turnéerna som följde tjänade Tim snart miljoner. 

Men vad många kanske inte vet är att han faktiskt gav bort en stor del av sin förmögenhet till människor i nöd. 

Gav bort hela sin inkomst

Efter att ha turnerat i USA under 2012 skänkte han bort hela turnéinkomsten till Feeding America, en organisation som kämpar för att minska svälten i USA, enligt MTV

Hur mycket skänkte han då? Jo, hela 1 miljon dollar, som motsvarar över 8 miljoner svenska kronor. 

– Hunger slår till överallt och USA är inte immunt mot det. För mig kom det som en chock när jag insåg hur utbredd hungern är i USA, sa han i en intervju med Azcentral 2012. 

– Jag hade aldrig kunnat tro att en av sex amerikaner lider av hunger, eller att ett av fyra barn regelbundet inte får tillräckligt att äta, fortsatte han sedan. 

Skänkte miljoner till Radiohjälpen

Året efter sin USA-turné skänkte Tim vad som idag motsvarar 10,3 miljoner svenska kronor till Radiohjälpens arbete mot svält i Afrika, enligt SvD. Dagen efter Tims bortgång hyllades han för just den insatsen av Anna Hedenmo, generalsekreterare för Radiohjälpen, i ett rörande Facebookinlägg. 

Anna skrev:

”Vila i frid Tim Bergling. Och TACK för den förmögenhet (1 miljon euro) du skänkte till Radiohjälpen, och som lade grunden för Hungerhjälpen som räddat människor söder om Sahara från svält”

Bildkälla: Facebook

 "Behöver inte så mycket pengar"

I SVTs dokumentär "Avicii - The Documentary" som sändes 2013 pratade Tim en del om just den förmögenhet som hans karriär hade inneburit och främst, om hur han såg på det. 

– Man behöver inte så mycket pengar. Jag märkte direkt när jag började tjäna pengar att jag inte behöver så mycket pengar, sa han då. 

Tim har under sitt liv inte bara berört människor via sin konst utan också hjälpt människor genom att dela med sig av det han själv haft. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

Textilmuseet prisat på Elle-galan

1 timme sedan
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.

Harry Styles stalker får fängelse

1 timme sedan
3,5 månaders fängelse. Den blir domen för den brasilianska kvinna som stalkat Harry Styles den senaste tiden, skriver The Guardian.

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.