Torsdag 21 Okt
Stockholm

Lulu Carter om den svåra tiden efter Martin Timell-skandalen

Lulu Carter och Martin Timell
Lulu Carter pekade ut Martin Timell – det blev startskottet för #metoo i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Det var efter att Lulu Carter pekade ut Martin Timell som Sveriges blickar riktades mot "Äntligen hemma"-programledaren Timell, och han polisanmäldes för en våldtäkt. Nu berättar Lulu om tiden efter utpekandet av den folkkära TV4-profilen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i oktober 2017 som världens ögon riktades mot Hollywood-producenten Harvey Weinstein, 66. 

Den Oscarsbelönade producenten Weinstein ligger bakom flera storfilmer som "Pulp Fiction", "Sagan om Ringen"-trilogin, "Kill Bill"-filmerna och "Sin City". 

Men i höstas så var det inte Harveys filmer som stod i fokus. Istället anklagades han för för flera sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter. 

Skådespelerskor som Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rose McGowan, Lea Seydoux och Cara Delevingne vittnade alla om de fruktansvärda handlingar som Harvey har utsatt dom för.

Den 25 maj lämnade Harvey Weinstein över sig själv till polisen. Bildkälla: Andres Kudacki/AP/TT Bild

Rörelsen kring #metoo blev snabbt världsomspännande, och här i Sverige kom det inledningsvis att handla om den folkkära programledaren och TV4-profilen Martin Timell, 65.

I ett inlägg på Instagram skrev Timells tidigare "Äntligen hemma"-kollega Lulu Carter, 57, att Timell var " ”TV4:s egen Harvey Weinstein”. 

Lulu Carters inlägg om Martin Timell satte bollen i rullning. Bildkälla: Instagram/lulucartersweden

Kort efter att Carter hade lagt korten på bordet så trädde flera människor fram och vittnade om att Timell utsatt dom för sexism, rasism och trakasserier. 

TV4 bröt som bekant allt samarbete med Timell, och den 30 oktober 2017 polisanmäldes han för en våldtäkt som ska ha ägt rum under en jobbfest på hans landställe i Stockholms skärgård år 2008.

Rättegången mot Timell avslutades den 25 maj och nu på fredag den 8 juni faller domen.

"Häxjakt och manshat"

Nu väljer Lulu Carter att berätta för Expressen om tiden efter #metoo och hennes utpekande av Timell. 

Lulu berättar att tiden direkt efter var väldigt intensiv – hon hann knappt sova. Hennes mejlbox var full och telefonen gick varm – hon fick otroligt mycket stöd från både kvinnor och män som hyllade hennes mod.

Om den kritiken som har riktats mot #metoo-rörelsen så säger Lulu:

– Metoo drog i gång som en revolution och såg ut precis så som en sådan gör. Det behövdes. Det var dags. Kritik i form av ord som ”häxjakt” och ”manshat” är en naturlig reaktion på att det blev ett sådant pådrag. Självklart finns det fog för en del kritik för saker och ting dras till sin spets och går till överdrift ibland, men återigen så är det en revolution där det finns oerhört många arga ledsna förtvivlade sårade kränkta kvinnor och män som äntligen vågar göra sin röst hörd, säger Lulu till Expressen.

Lulu Carter har knappt kunnat sova och har fått magproblem. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT Bild

Lulu har vittnat i rättegången mot Timell, och efter att domen har meddelats så blir det semester hemma i Sverige, och i höst väntar en resa till Sicilien med familjen.

– Arbetsmässigt tar jag det ganska lugnt. Jag fick problem med magen efter den intensiva perioden så jag har behövt varva ner, säger Lulu till Expressen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela