#metoo / Me too

Hashtaggen Metoo fick stor uppståndelse hösten 2017 i och med att skådespelaren Alyssa Milano pekade ut hollywoodprofilen och producenten Harvey Weinstein som sexförbrytare. I och med detta uppmanade Milano sina följare på Twitter att under #metoo dela med sig av egna erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp. Det ursprungliga syfte Milano hade med Metoo var att synliggöra ett samhällsproblem rörande sexuella övergrepp.

Metoo som hashtag och medial företeelse spred sig snabbt till Sverige. Journalisten Cissi Wallin var en av de första kända personerna som hakade på och berättade om hur hon också utsatts för sexuella övergrepp. 

Efter detta följde en våg av berättelse om hur kvinnor utsatts. Kvinnor från olika branscher i Sverige gick ihop och publicerade upprop emot sexistiskt beteende, trakasserier och våldtäkter om de och andra utsatts för. Bland annat gick 703 svenska skådespelare ut under hashtaggen #tystnadtagning som en del av metoo-rörelsen. 


#Metoo
Hundratusentals berättelser om hur kvinnor blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp bidrog till omfattande uppmärksamhet i media hösten 2017. Bildkälla: Claudio Bresciani TT/TT


31 Maj 2023, 08:42
Netflix nya svenska krimsåpa och The Weeknds mycket omtalade tv-serie om en ung lovande artist. Det är höjdpunkterna på strömningstjänsterna den här veckan. Här är veckans filmer och serier.
8 Maj 2023, 20:02
Den tyske skådespelarstjärnan Til Schweiger har hamnat i fokus för vad som beskrivs som Tysklands metoo-ögonblick.Vittnesmål om våld och mobbning under en filminspelning har väckt en större diskussion om missförhållanden i den tyska filmbranschen – och får kulturministern att höja rösten.
28 Okt 2022, 19:41
Hur och om Twitter kommer att förändras med Elon Musk vid rodret har diskuterats sedan han uttryckte intresse för att köpa sociala medier-plattformen. Nu står han som ägare och det återstår att se vad som händer härnäst.Här är listan på några Twitterstormar och ögonblick som uppmärksammats i Sverige.
20 Aug 2018, 13:34
Skådespelaren Asia Argento var en av frontfigurerna i #metoo-rörelsen. Bland annat så gick hon ut med att Harvey Weinstein hade våldtagit henne när hon var 21 år gammal. Nu anklagas Argento för sexuella övergrepp mot barn.
6 Aug 2018, 09:10
Moderaternas Ungdomsförbund Muf har fått sin egen Metoo-skandal – flera medlemmar har lämnat förbundet på grund av anklagelser mörkats och tystats ner.
9 Jun 2018, 14:16
8 juni friades Martin Timell från våldtäktsanklagelserna. Under rättegången var det nio personer som vittnade mot honom. Här är de starkaste vittnesmålen.
8 Jun 2018, 11:51
8 juni friades Martin Timell från våldtäktsanklagelserna. Bristande teknisk bevisning och att vittnen pratat med varandra innan rättegången var några av anledningarna till att han inte fälldes.
5 Jun 2018, 11:04
Det var efter att Lulu Carter pekade ut Martin Timell som Sveriges blickar riktades mot "Äntligen hemma"-programledaren Timell, och han polisanmäldes för en våldtäkt. Nu berättar Lulu om tiden efter utpekandet av den folkkära TV4-profilen.
3 Jun 2018, 13:05
Elin Nilsson: "Om man upprepar ett mantra om att vi kvinnor systematiskt och utstuderat ligger sig uppåt i karriären tillräckligt många gånger så blir resultatet att vi inte vågar berätta om de övergrepp som män utsätter oss för"
31 Maj 2018, 17:04
En bild på ett studentplakat sprids just nu på internet och får hård kritik på sociala medier. Rektorn på skolan i Upplands Bro där det hända berättar att eleverna kommer få en skriftlig varning.
12 Apr 2018, 10:21
Den svenska kulturprofilen har tidigare anklagats för sexuella övergrepp och trakasserier. Nu berättar författaren Denise Rudberg om hur hon blev vittne till hur kulturprofilen drog kniv mot sin älskarinnas hals.
6 Mar 2018, 16:05
Martin Timell och hans advokat Hanna Lindblom är förvånade efter åtalet om våldtäkt. Timell nekar till brott och kommer inte att uttala sig i media. Men kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz håller inte med utan säger att hon inte alls är förvånad.
21 Feb 2018, 14:07
Marcus Birro: "När det gäller män träder nya villkor in. Där är det närmast subventionerat uppifrån att alla män, oavsett vad, har skuld i allt som alla män gör."
20 Feb 2018, 14:47
Roko Kursar (L): "Att tala om sexuella beteenden och var gränsen går får aldrig ses som omanligt. Som män har vi en skyldighet att ta vårt individuella ansvar i den här frågan."
13 Feb 2018, 22:05
Nu tar Hollywood sig an svenska filmskaparen David Sandbergs kortfilm från 2015, "Kung Fury". Inför långfilmsversionen har det nu bekräftats att Michael Fassbender och David Hasselhoff kommer att spela två av filmens huvudroller.
22 Jan 2018, 19:31
Under 2017 års Guldbaggegala gick flera skådespelerskor i en manifestation mot sexuella övergrepp på röda mattan. Läs mer här!
21 Jan 2018, 11:32
Under lördagen var det Womans march i USA. Förra året blev en succé och miljontals samlades. Men hur såg det ut i år? Se alla bilder från den kraftfulla demonstrationen.
4 Jan 2018, 12:33
Alexandra "Kissie" Nilsson hade bjudit hem sin pappa på middag – men kvällen fick ett abrupt slut. Anledningen är att Kissies pappa skämtade om #metoo – något som bloggerskan brinner för.
3 Jan 2018, 15:57
Kvinnan menar att mannen ska ha dragit upp hennes tröja och tagit på hennes bröst. Kvinnan har också försökt få uppmärksamhet från partiet med misslyckats.
3 Jan 2018, 15:39
Efter att hashtaggen #MeToo tog fart har konsekvensen för de män som begått sexuella trakasserier blivit att flera av dem nu står utan jobb. Här är vad de hade i inkomst under förra året.
1 2 3 4 ... 8