Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Björn Gustafsson berättar om kollapsen och självmordstankarna

Björn Gustafsson har mått dåligt förr.
1 av 1

Björn Gustafsson har mått psykiskt dåligt i perioder.

TT

Nöje | 18/07/2018 16:46

Det är i en intervju med King som Björn Gustafsson nu berättar om självmordstankarna som kom med framgången. "Har nått en gräns där jag inte ens vågade snudda vid tanken längre", säger han.

Det var för tio år sedan den hyllade komikern Björn Gustafsson, 32, slog igenom när han drog stekarskämt på bästa sändningstid i Parlamentet.

"Om jag kommer in på krogen? Du, jag kommer knappt ut", fick hela Sverige att skratta i kör, och det var början på en riktig succékarriär inom humor för den unge Björn. 

Björn Gustafsson öppnar nu upp i ny intervju
"Om jag kommer in? Jag kommer knappt ut" var en av raderna som gick viralt när Björn slog igenom. Bildkälla: Youtube

Sedan följdes den blomstrande karriären av Melodifestivalen, Eurovision Song Contest, Guldbaggegalan och Idrottsgalan. Björn bokades till standupklubbar, gästade olika program, gav intervjuer och kunde välja och vraka bland alla rollerbjudanden. Hela Sverige vill ha en bit av Björn. Men trots succén mådde inte Björn helt bra, vilket han nu berättar om i en stor intervju med KING.

"De fick köra mig till psykakuten"

Pressen som hade kommit med kändisskapet gjorde Björn personlighetsförändrad vilket i sin tur ledde till att han inte kunde njuta av framgången, och istället fick han svåra självmordstankar. 

– Jag tror att alla kan ha suicidala tankar i svåra stunder, men det här hade nått en gräns där jag inte ens vågade snudda vid tanken längre. Det låg helt enkelt för nära. Det var obehagligt på riktigt.  Det var en kväll när jag ringde hem till mamma och pappa och sa att jag inte orkade mer, berättar han. 

Björn Gustafsson berättar allt i en intervju med KING
Den hårda pressen och hysterin kring Björn blev tillslut för mycket, och han flyttade från Sverige. Bildkälla: Stella Pictures

– Då åkte de upp till Stockholm och körde mig till psykiatriakuten. De såg att jag inte mådde bra, men bedömde att jag inte var knäpp. Jag åt inget socker och drack ingen alkohol, så att börja äta antidepressiva fanns inte på kartan. Först och främst behövde jag lugn och ro, världen utanför var alldeles för påfrestande. Jag behövde vara i en trygg miljö, berättar han i intervjun med KING.

Dagen då Björn skjutsades in på psykakuten skulle komma att bli en vändning för honom, och efter det flyttade han till Los Angeles där han började att må bättre. 

Det här var ett utdrag ur KINGS omslagsintervju med Björn Gustavsson i King nummer 8. I den berättar han mer om sjukdomen, återhämtningen, tiden i Hollywood – och om sin roll i "Lorry"-uppföjljaren "Lyrro", som har premiär i september. Vill du läsa hela intervjun så finns numret att köpa i butik 

Känner du att du vill söka hjälp för psykisk ohälsa eller självmordstankar så har Mind Självmordslinjen en öppen chatt och telefon dygnet runt – telefon 90101. Nationella Hjälplinjen finns också att ringa alla dagar klockan 13-21 på telefon 020-22 00 60.

Gillar du Björn Gustafsson?