Björn Skifs och Anders Berglund
1973 började Anders Berglund spela med bandet Blå Blus. - Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Anders Berglund: "Vi repade i samma lokaler som riktiga legender"

Han började spela piano som 6-åring, började turnera som 11-åring och har varit kapellmästare för 16 svenska Melodifestivaler och 13 internationella finaler. Anders Berglund delar med sig av sina bästa musikminnen i sommarprat i P1.


Nu är det musikprofilen Anders Berglunds tur att sommarprata i P1.

1973 hände det grejer enligt Anders och han fick förfrågan om att börja spela med ett band – Blå Blus. Bandet kompade ingen mindre än Björn Skifs och hans karriär var påväg uppåt. 

Anders har tidigare medverkat i Rhapsody in Rock, "Pirates of Rock". Bildkälla: JANERIK HENRIKSSON / TT

1974 gick deras låt Hooked on a feeling upp på första plats på amerikanska billboardlistan. I september flög hela bandet över till Los Angeles med fruar och flickvänner. Vid flygplatsen stod två limousiner och väntade på gänget.

– Jag glömmer aldrig känslan när jag satt i limousinen, kollade ut på palmerna och hörde låten I Shot The Sheriff  med Eric Clapton, berättar Anders i sitt sommarprat.

När de väl kom fram till studion fick de veta att deras scenkläder hade vikingatema och att de skulle säga bland annat skepp och hoj.

Det blev kanske inte riktigt som bandet hade tänkt sig men Anders blev riktigt bra vän med flera stora musikprofiler i USA.

Anders fick ett samtal där hans vän Larry frågade om Anders ville följa med på en repetion för en tv-show. Det var inte vilken tv-show som helst utan Sammy Davis skulle uppträda. 

– Jag fick sitta på första parkett och se min idol spela och blev dessutom presenterad för musikerna i orkestern, berättar Anders.

Anders har medverkat i många program, bland annat Skansen. Bildkälla: Bertil Ericson / TT

Anders har varit kapellmästare för 16 svenska Melodifestivaler och 13 internationella finaler. Han har medverkat i en mängd tv-program, krogshower, skivproduktioner och samarbetat med ett stort antal av våra mest kända artister och musiker. 

Han har haft otaliga dirigentuppdrag med Sveriges ledande orkestrar och skrivit och arrangerat musiken till flera filmer, musikaler och teaterproduktioner. Han var också en av lagledarna i SVT:s Så ska det låta i 103 program. 

Anders började redan som 6-åring att spela piano, han fick lektioner hos en så kallad pianotant.

Här kan du lyssna på Anders Berglunds sommarprat.

Se mer om Anders i klippet ovan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du lyssnat?
Tack för din röst!