Victoria Borisova-Olas sommarpratar
Victoria har skrivit musiken till operan Dracula på Kungliga Operan i Stockholm. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Här är Victoria Borisova-Ollas sommarprat 2018

Hon är född i Ryssland, bor i Sverige och skriver musikverk på beställning till världskända orkestrar. Om ni har varit på Dracula på Kungliga Operan i Stockholm så är det just Victoria Borisova-Ollas musik som ni har hört. Här är hennes sommarprat.


Victoria Borisova-Ollas är född 21 december 1969 i Vladivostok, Ryssland.  Victoria utbildade sig vid Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva. 1992 kom hon till Sverige och studerade på musikhögskolorna i Stockholm och Malmö.

Victoria är tonsättare. Undrar ni vad det är? Det berättar hon nu i sitt sommarprat i P1.

En tonsättare skapar musik och framför den ibland själv men Victoria skapar den åt andra. Det kan vara allt från pianister, gitarrister, fiol-spelare och andra sorters musiker eller sångare som får framföra Victorias verk.

– Jag började spela piano när jag var sex år, sedan dess har det inte gått en enda dag som jag inte har spelat piano, berättar Victoria i sitt sommarprat.

Victoria berättar att hon brukade vara hos sin farmor och hälsa på under sommaren när hon var liten. Hennes farmors fina och stora trädgård var inte till för att leka i utan den var bara till för praktiska ting, så som att skörda det man kunde äta.

– I min familj fick man lära sig att skörda själv och man skulle också kunna tonsätta och komponera musik själv, berättar Victoria.

Victoria har skrivit musiken till operan Dracula på Kungliga Operan i Stockholm. Hon har komponerat flera orkesterverk, symfonier och konserter, bland annat Angelus på beställning till Münchens 850-årsjubiléum.

Victoria har fått flera priser, så som Expressens pris Spelmannen, Rosenbergpriset och Musikförläggarnas pris.

Här kan du lyssna på hela Victorias sommarprat i P1.

Under andra världskriget levde Tauba Katzenstein under hot, våld, svält och tortyr. Alla som hon kände då blev mördade av SS. Idag är hon 93 år gammal och tidigare i veckan berättade hon sin historia i Sommar i P1. Det kan du läsa mer om här.

Sommarpratet kommer att fortsätta hela augusti i P1 och några som kommer att berätta sina historier är bland annat komikern Petra Mede, Ingrid Wall, mamma till Kim Wall och DJ-duon Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick. Här kan du se hela listan på alla som ska vara sommarvärdar i P1.

Se mer i klippet ovan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du till Victoria Borisova-Ollas?
Tack för din röst!