Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Arne Weise – mannen som revolutionerade tv

- 03/08/2018, 16:49 -

Många förknippar fortfarande julafton med att Arne Weise tänder ett ljus. Men vem var egentligen mannen bakom kamerorna? Här är fem saker du inte visste om julvärds-legenden.

Arne Weise är ett välkänt namn i de allra flesta hem i Sverige. Under flera år underhöll han oss på julafton med att tända ett ljus och önska oss en god jul. Men vem var egentligen mannen som har underhöll oss i så många år? 

Julvärd

Sista gången Arne Weise var julvärd var 2002, då hade han varit julvärd i totalt 25 år. Men Weise var inte stående julvärd under alla år utan istället så var han det i flera omgångar, första tiden var 1972 till och med 1978, därefter 1980 till 1987 och slutligen mellan åren 1991 och 2002. Det är alltså inte så konstigt att så många fortfarande förknippar julafton med just Arne Weise.

2015 gjorde Arne Weise ett inhopp som julvärd hos tidningen Nyheter55.

Familj

Arne Weise har inte bara varit julvärd i många år utan han var även flerbarnsförälder. Totalt fick han fem barn, Marie-Louise Weise, Andreas Weise, Madeleine Weise, Michael Weise, Anna Weise. Den allra mest kända av barnen Weise är Andreas Weise, sångare och programledare som slog igen i musiktävlingen Idol 2010 där han slutade på en femteplats. 

Giftemål

Men alla Arne Weises barn har inte samma mamma, Arne var nämligen varit gift tre gånger. Med sin första fru Else-Marie Sundin fick han barnen Michael, Madeleine samt Marie-Louise. Därefter gifte han sig med Kicki Christensson som han inte fick några barn med. Med sin tredje fru Agneta Malmberg fick han sonen Andreas och dottern Anna. 

Trots att Arne Weise var gift så många gånger så uppgav han för Hänt att han aldrig varit kär. 

– Jag har aldrig varit kär, aldrig älskat, jag vet inte hur det ska kännas. Jag har alltid velat erövra, knyta fast dem i tangenterna. Mina föräldrar var inte speciellt kära i varandra och jag kan vara lite avundsjuk på det där ibland, hur det skulle kunna kännas med kärlek, sade Arne Weise till Hänt.

Revolutionerade tv

Arne Weise kanske är mest känd för att vara julvärd, men i mångt och mycket kan man säga att Arne Weise revolutionerade tv i Sverige. Redan år 1956 var Arne Weise programledare för Filmkrönikan, ett program som recenserade och informerade om filmer. 

Utöver detta har han även synts i program som Ett med naturen och Minnenas television. Tv-programmet Ett med naturen var han programledare för i hela 13 år och blev efter det kallad naturgubbe. Minnenas television sändes från 1996 till 2012, i programmet fick publiken följa med Arne när han bland annat gick igenom klassiska tv-program. 

Problem med alkoholen

Men som för många människor så var inte livet alltid perfekt. Arne Weise berättade själv om att han under en längre period kämpade med alkoholen. För Aftonbladet har Arne Weise berättat om sina problem.

– Alkoholen var en tröst och en belöning för mig. Men jag kan citera en av läkarna som jag konsulterade när jag slutade dricka för tjugo år sedan. Han sa: ”du är ingen alkoholist, Arne. Du är omåttlig.” Jag var nästan besviken att jag inte kände mig som någon martyr. Det hade varit roligare om jag hade fått kämpa mer, sade Arne Weise till Aftonbladet.

Bortgång

Den 25 september 2019 gick Arne Weise bort. Hans son Andreas var först ut med den trista nyheten om sin far.

”Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng”, skrev Andreas på Instagram.

Saknar du Arne Weise på julafton?