Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Arne Weise – mannen som revolutionerade tv

- 03/08/2018, 16:49

Många förknippar fortfarande julafton med att Arne Weise tänder ett ljus. Men vem är egentligen mannen bakom kamerorna? Här är fem saker du inte visste om julvärds-legenden.

Arne Weise är ett välkänt namn i de allra flesta hem i Sverige. Under flera år underhöll han oss på julafton med att tända ett ljus och önska oss en god jul. Men vem är egentligen mannen som har underhållit oss i så många år? 

Julvärd

Sista gången Arne Weise var julvärd var 2002, då hade han varit julvärd i totalt 25 år. Men Weise var inte stående julvärd under alla år utan istället så var han det i flera omgångar, första tiden var 1972 till och med 1978, därefter 1980 till 1987 och slutligen mellan åren 1991 och 2002. Det är alltså inte så konstigt att så många fortfarande förknippar julafton med just Arne Weise.

2015 gjorde Arne Weise ett inhopp som julvärd hos tidningen Nyheter55.

Familj

Arne Weise har inte bara varit julvärd i många år han är även flerbarnsförälder. Totalt har han fem barn, Marie-Louise Weise, Andreas Weise, Madeleine Weise, Michael Weise, Anna Weise. Den allra mest kända av barnen Weise är Andreas Weise, sångare som slog igen i musiktävlingen Idol 2010 där han slutade på en femteplats. 

Giftemål

Men alla Arne Weises barn har inte samma mamma, Arne har nämligen varit gift tre gånger. Med sin första fru Else-Marie Sundin har han barnen Michael, Madeleine samt Marie-Louise. Därefter gifte han sig med Kicki Christensson som han inte fick några barn med. Hans senaste fru är Agneta Malmberg som han har sonen Andreas och dottern Anna med. 

Trots att Arne Weise har varit gift så många gånger så har han själv sagt till Hänt att han aldrig har varit kär. 

– Jag har aldrig varit kär, aldrig älskat, jag vet inte hur det ska kännas. Jag har alltid velat erövra, knyta fast dem i tangenterna. Mina föräldrar var inte speciellt kära i varandra och jag kan vara lite avundsjuk på det där ibland, hur det skulle kunna kännas med kärlek, säger Arne Weise till Hänt.

Revolutionerade tv

Arne Weise kanske är mest känd för att vara julvärd, men i mångt och mycket kan man säga att Arne Weise har revolutionerat tv i Sverige. Redan år 1956 var Arne Weise programledare för Filmkrönikan, ett program som recenserade och informerade om filmer. 

Utöver detta har han även synts i program som Ett med naturen och Minnenas television. Tv-programmet Ett med naturen var han programledare för i hela 13 år och blev efter det kallad naturgubbe. Minnenas television sändes från 1996 till 2012, i programmet fick publiken följa med Arne när han bland annat gick igenom klassiska tv-program. 

Problem med alkoholen

Men som för många människor så är inte livet alltid perfekt. Arne Weise har själv berättat om att han under en längre period kämpade med alkoholen. För Aftonbladet har Arne Weise berättat om sina problem.

– Alkoholen var en tröst och en belöning för mig. Men jag kan citera en av läkarna som jag konsulterade när jag slutade dricka för tjugo år sedan. Han sa: ”du är ingen alkoholist, Arne. Du är omåttlig.” Jag var nästan besviken att jag inte kände mig som någon martyr. Det hade varit roligare om jag hade fått kämpa mer, säger Arne Weise till Aftonbladet.

Men när Arne förstod att han inte kunde fortsätta dricka så valde han att sluta tvärt. Han säger att alkohol till en viss gräns kan vara en tröst, men att det är ett varningstecken när man inte kan sätta stopp. Arne minns när han var på tv-mässan i Cannes för över tjugo år sedan och hur mycket alkohol som flödade där. 

– Sedan satte jag mig på ett plan till Bristol, och det första jag gjorde på hotellrummet på Hilton, var att kolla vad som fanns i spritskåpet. Sedan vaknade jag skitblaskig dagen efteråt. Då sa jag till mig själv ”nu får det vara nog”. Sedan dess har jag inte rört spriten. Nu går jag omkring med ett glas jävla sodavatten på alla fester, sa han till Aftonbladet. 

Saknar du Arne Weise på julafton?