Suad Ali är dagens sommarpratare.
Suad Ali är dagens sommarpratare i Sommar i P1. - Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Suad Ali sommarpratar: "Tårarna bränner bakom mina ögonlock"

Statsvetaren Suad Ali är dagens sommarpratare i Sommar i P1, idag onsdag den 15 augusti.


Den 5 oktober 1990 föddes Suad Ali i Somalia. Tillsammans med sin familj flydde hon till Sverige i början av 90-talet och växte upp i Linköping. Suad är idag statsvetare, och idag onsdag den 15 augusti är hon dagens sommarpratare i Sommar i P1.

– Mitt Sommarprat kommer handla om drömmar och hur jag alltid sätter upp en bild på FN-skrapan för att påminna mig själv om vart jag vill. Men även om det som i stunder tvingat mig att ta ner bilden och hur skrivandet hittills räddat mig, berättade Suad för Sveriges Radio inför sitt sommarprat.

Suad är bara 27 år gammal och har redan gjort kometkarriär, och idag jobbar Suad på Migrationsverket. Där är hon specialiserad på frågor som rör Sveriges flyktingkvot. 

Suad Ali är dagens sommarpratare. Bildkälla: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Tidigare i år hamnade Suad även på det ansedda affärsmagasinets Forbes lista "30 under 30" i kategorin "Law and policy".

I sitt sommarprat berättar Suad om sin karriär och sitt engagemang för samhällsfrågor. Suad berättar också om den rasism hon har utsatts för i Sverige – av allt från lärare via gränspoliser i USA till rasistiska män i tunnelbanan.

En av dessa händelser återger Suad i sitt sommarprat.

Suad Ali på Idrottsgalan år 2018. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

Efter att ha varit på en konferens i Stockholm ska Suad åka tunnelbana till Cityterminalen. Hon sitter och smälter intrycken efter den inspirerande konferensen och tänker att hon vill delta oftare för att få känna den "buzzen" oftare.

– Det är rusningstid och vagnen fylls snabbt på med människor. Jag flyttar på min handväska som upptar ett säte och placerar den i mitt knä, när jag ser hur en man som sitter mittemot mig böjer sig fram och säger "du behöver inte vara rädd för att någon ska ta din väska i Stockholm. Ingen vit skulle någonsin tro att någonting som du har är äkta och det beror på din hudfärg". Han stryker med fingrarna över sin hand som för att försäkra sig om att jag förstår att det är det han menar med hudfärg, berättar hon.

Mannen lyfter sedan upp sin tidning och fortsätter att läsa.

– Hans hår är kammat till en snedbena och vilar på den kala hjässan. Tårarna bränner bakom mina ögonlock. Jag kommer inte på något att säga. Jag tar min väska och bestämmer mig för att byta vagn. Jag hör honom i bakgrunden, berättar Suad och återger sedan vad mannen säger till henne:

"Det spelar ingen roll att du flyttar på dig. Alla svenskar tycker så om svarta".

Hela Suads sommarprat hör du i P1 idag klockan 13.00. Sommar i P1 släpps även som podd klockan 07.00.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!