Samantha Ohlanders och Sara Parkman i Sommar i P1.
Samantha Ohlanders och Sara Parkman är dagens sommarpratare. - Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild, Thomas Johansson/TT Bild. Bilden är ett montage.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders sommarpratar i P1

Folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders är dagens sommarpratare idag, torsdag den 15 augusti.


Idag torsdag den 16 augusti så sommarpratar folkmusikerna Sara Parkman, 29, och Samantha Ohlanders, 28. 

– Vi vill prata om radikala traditioner, landskapsdjur, att vara gifta med varandra i musikens tjänst och om den gången då vi körde fast i ett skoterspår i norra Ångermanland, men ändå hann med bussen och att spela under en söndagsgudtjänst, säger de till Sveriges radio inför sitt sommarprat.

I sitt sommarprat berättar de bland annat om sitt fösta möte med varandra, om systerskap, fosterlandskärlek och om feminism. 

Samantha Ohlanders och Sara Parkman är dagens sommarpratare. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild

Sara och Samantha pratar också om de mörkare krafter som råder i Sverige just nu. Om den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen – NMR – närmare bestämt.

Sara minns hur hon reagerade på NMR:s demonstration i Göteborg, som ägde rum lördag den 30 september 2017. Då hade hundratals nazister samlats, och det var ett stort säkerhetspådrag i Göteborg. 

22 anhängare till NMR greps under helgen i Göteborg, och en av dom var NMR:s ledare Simon Lindberg.

Sara berättar om hur viktigt det är att använda sin röst för att göra motstånd.

– September 2017. Jag ser bilder från den misslyckade NMR-demonstationen i Göteborg. Hör motdemonstranterna ropa ut sin vrede och sorg över att nazister ska gå i tåg på deras gator. Ropen ekar, tumultet, ljuden sprids för vinden. Jag går ut i skogen och skriker jag också och tänker på alla som ropat före mig, säger Sara i sommarpratet. 

Nazistiska NMR demonstrerar i Göteborg. Bildkälla: Thomas Johansson/TT Bild

En annan känd svensk som reagerade över NMR:s demonstration var Youtubern och influencern Therése Lindgren.

– Alltså hur kan det här vara tillåtet, jag är chockad över dom här bilderna och den här livesändningen nere från Göteborg. Jag förstår inte ens hur den här nazistiska demonstrationen har fått tillstånd. Det är ju organiserad rasism som får tillstånd att sprida sin skit mitt på gatorna i en av Sveriges största städer, sa Therése då.

Sara och Samanthas sommarprat hör du i Sommar i P1, som släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!