Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

David Attenborough – det här visste du inte om honom

Nöje | 28/09/2018 22:44

Du kanske känner igen den brittiske TV-producenten och zoologen från serier så som Planet Earth eller Blue Planet. Men vem är han egentligen? Nyheter24 reder ut det för dig!

David Attenborough har blivit hyllad från världens alla hörn och krokar för de fantastiskt intima och spännande dokumentärserierna om djurriket som han har medverkat i. Du har väl hört talas om Planet Earth?

Planet Earth var det ja. Det är främst därifrån vi i Sverige känner igen den brittiske programledaren och tv-producenten. I den välgjorda dokumentärserien tar Attenboroughb tittaren igenom bland annat Amazonas regnskogar till Saharas slätter med sin varma, djupa och pedagogiska röst.

Men vem är David Attenborough? 

David Attenborough föddes 1926 i London, i Storbritannien. Han växte upp med sina två bröder Richard och John och sina föräldrar Frederick och Mary. 

När började han jobba med TV?

Jo – det dröjde fram tills 1956 innan David Attenborough skulle göra sig ett namn i rutan.

Indirekt ansvarig för Monty Pythons succé

Nu var det ju inte så att Attenborough själv satt och skrev skämten tillsammans med John Cleese och grabbarna. Utan det var nämligen så att Attenborough under en period arbetare med att godkänna olika tv-programsförslag.

Ett av de förslag som Attenborough, turligt nog, sa ja till var nämligen Monty Pythons flygande cirkus, skriver sajten Shortlist.

Så en skulle kunna säga. Utan attenborough, ingen Life of Brian. Bra jobbat David!

Blev adlad 1985

1985 var sannerligen ett hejdundrande år för vår favorit Attenborough. Han blev nämligen då adlad och innehar numera titeln som Sir David Attenborough, enligt National Geographic.

Detta är en titel han delar med Sean Connery och Elton John. Så träffar du honom – då är det Sir som gäller!

Äter sällan kött 

I en intervju med Fredrik Skavlan i programmet Skavlan så berättade Attenborough att han väldigt sent i livet valde att bli vegetarian, eller ja delvis vegetarian.

– Jag har ätit kött i hela mitt, ända fram tills 5-10 år sedan. Jag äter fortfarande kött, men i det stora hela så äter jag inte kött på samma sätt som förut.

En annan person som gästade samma program av Skavlan var stavhopparen Armand Duplatins. Vill du veta mer om vad han berättade i programmet? Då hittar du det här.

Har du sett något av hans verk?