Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Armand Duplantis: "Tror jag kan slå världsrekordet"

Nyheter | 28/09/2018 15:49

Armand Duplantis tog Sverige med storm när han i augusti tävlade för Sverige i EM i Berlin och satte juniorvärldsrekordet i stavhopp. Men han slutar inte där, nu siktar han på världsrekordet för herrar.

Det var den 12 augusti 2018 som Armand Duplantis slog svenskt rekord i stavhopp när han under EM i Berlin hoppade hela sex meter och fem centimeter. Samtidigt satte han också juniorvärldsrekord. 

Armand Duplantis är bara 18 år gammal och har både svenskt och amerikanskt medborgarskap. Han är född och uppväxt i Lafayette, Louisiana. Han talar ingen svenska men tävlar ändå för Sverige i stavhopp. 

Armand Duplantis hoppar
Armand Duplantis har det svenska rekordet i stavhopp. Bildkälla: Instagram/mondo_duplantis

Hans föräldrar är också friidrottare. Pappan heter Greg, är Amerikan och stavhoppare. Hans mamma hette innan hon gifte sig Helena Hedlund och var en av Sveriges bästa mångkampare på 80-talet.

Tävlar för Sverige tack vare Facebook-meddelande

Det har inte alltid varit helt självklart att Armand, eller "Mondo" som han kallas, skulle tävla för Sverige. USA var självklart också intresserade av talangen som alltid slagit världsrekord i sin åldersklass. Men det är tack vare att Juniorlandslagets tränare Jonas Anshelm skrev till Armand på Facebook som han blev en del av Sveriges trupp, det skriver Expressen

Först blev det nej från Armand men efter lite övertalning från pappan så kom till slut svaret: Armand tackar ja!

Medverkar i Skavlan

På fredagen medverkar Armand Duplantis i Skavlan och berättar då hur högt han tror att han kan hoppa i framtiden. 

– Jag tror att jag kan hoppa sex meter och 20 centimeter, säger han. 

Fredrik Skavlan ser imponerad ut över svaret och publiken börjar spontant applådera. 

– Jag tror att om alla delar faller samman på rätt sätt så kan jag klara det, världsrekordet finns i bakhuvudet, säger Armand Duplantis i programmet. 

Se klippet från Skavlan i spelaren ovan. 

Skavlan sänds fredagar 21:00 på SVT1.