Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Premiär för Brottsjournalen på TV4

- 02/10/2018, 16:10 -

Ikväll är det äntligen premiär för det nya kriminalmagasinet brottsjournalen med Leif GW Persson och Jenny Strömstedt. Här är allt du behöver veta.

Mellan åren 2010 och 2018 sändes det omåttligt populära kriminalprogrammet Veckans brott med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft på SVT. Men efter säsong 16 så valde GW att lämna programmet och SVT valde då att lägga ner produktionen helt

Men nu återvänder alltså Leif GW Persson till ett liknande program fast i TV4-regi och tillsammans med Jenny Strömstedt som programledare. TV4 kallar själv programmet för ett kriminalmagasin som går igenom både aktuella och uppmärksammade brott.

"Ett kriminalmagasin om högaktuella och uppmärksammade brott som leds av Leif GW Persson och Jenny Strömstedt. Tillsammans med intressanta gäster diskuterar de allt från dramatiska vardagsbrott till vilken inriktning svensk kriminalpolitik kommer att ta efter valet."

Leif GW Persson har tidigare själv sagt till TV4 att programmet kommer att vara både tittarvänligt och folkbildande. 

"Vi kommer ta upp högaktuella brott, gamla olösta fall och göra diverse insatser ute på fältet. Det blir både folkbildande och ganska tittarvänligt tror jag"

Avsnitt 1

I kvällens premiär avsnitt av brottsjournalen går Leif GW Persson och Jenny Strömstedt igenom två olika fall. Fallen är följande, Eric Torell samt domen mot kulturprofilen. Dessutom besöker Sveriges enda konstpolis, Peter Lloyd, som jobbar med att spåra förfalskare.

Fallet Eric Torell

Det var den andra augusti i år, klockan fyra på morgonen, när polisen sköt Eric Torell till döds i Stockholm. Polisen hade ryckt ut på ett larm om en beväpnad man och när de kom till platsen upplevde de att Eric, som hade både autism och Downs syndrom, var hotfull och sköt honom. Vapnet visade sig senare vara ett leksaksvapen.

I kvällens avsnitt av Brottsjournalen får vi följa med när Leif GW Persson åker till gatan där Eric sköts till döds.

Erics mamma Katarina Söderberg berättar i ett inslag att Eric inte pratade, utan att han kommunicerade med ljud. Men det gjorde det inte svårt att förstå honom menar hon.

– Han saknas så mycket, det är ett tomrum som är helt obeskrivligt. Att man kunde känna såhär djup sorg, det visste inte jag att det gick eller att det fanns, säger Erics mamma i programmet.

Det var i Vasastan på Norra stationsgatan där det hela inträffade, en händelse som både Jenny Strömstedt och Leif GW Persson kallar för tragedin. 

Goda ljusförhållanden

Men det är många frågetecken. De är goda ljusförhållanden och GW menar att Eric inte såg ut som "en vanlig buse", och att han antagligen inte betedde sig som en heller. Leif GW Persson menar att han tror det hela kan ha uppfattats som en "lek-situation" av Eric. 

GW berättar att det varit tre poliser på plats och att de nu är under utredning. En hade jobbat en månad, en annan hade jobbat max ett halvår och den tredje jobbade halvtid och skulle sluta som polis, vilket GW tror kan ha haft inverkan.

– Jag har svårt att se att piketen hade agerat likadant om de hade kallats in, avslutar han.

Men ja, utredningen är fortfarande i full gång och det har gjorts över 90 förhör. Så vi får helt enkelt se vad utredningen kommer komma fram till.

Kulturprofilen

Under gårdagen dömdes Jean-Claude Arnault, även kallad kulturprofilen, till två års fängelse för våldtäkt. I Brottsjournalen går Leif GW och Jenny Strömstedt igenom domen mot honom. 

Leif berättade i programmet att han hade domen framför sig och att han läst den. Och det som fått honom att haja till var att han reagerade på att alla kvinnor har i sina berättelser haft otroligt liknande beskrivningar.

Men GW blev faktiskt förvånad att Arnault fälldes, på grund av att ärendet helt enkelt var så gammalt. 

– Det brukar rent statistiskt inte gå till åtal. Och om det gör det, så brukar det sluta med att personen blir friad, säger han i programmet.

Brottsjournalen sändes den andre oktober, 21:00 på TV4.

Nyheter24 har tidigare gjort ett quiz om Leif GW Persson. Känner du att du har koll på vår kanske allra folkkäraste kriminalare? Testa dina kunskaper här.

TV4
Ska du titta på programmet?