Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Operasångerskan Montserrat Caballé är död – blev 85 år gammal

Nöje | 06/10/2018 10:03

Den spanska operasångerskan Monteserrat Cabbalé är död. Enligt källor så dog sångerskan under natten till lördagen på ett sjukhus i Barcelona.

Den spanska operasångerskan Montserrat Caballé är död rapporterar, AFP.

Enligt källor ska Caballé ha avlidit natten till lördagen. Sångerskan ska även ha lidit av hälsoproblem under en tid. En minnesceremoni för Caballé kommer att hållas i morgon inför hennes begravning på som äger rum måndag, skriver Aftonbladet.

Karriären

Montserrat Caballé föddes i Barcelona 1933 och det märktes tidigt att hon satt på en stor musikalisk talang. Redan som nioåring blev hon accepterad till Coservatori Liceu, en musikskola i Barcelona. 

Efter skolgången blev Italien nästa hållplats för sångerskan och under sin tid i Italien där hon sjöng i några mindre roller, skriver BBC.

Men det dröjde fram tills 1965 innan Montserrat Caballé rejält slog igenom på den internationella scenen och sedan den succén så turnerade spanjorskan över hela världen och gästspelade bland annat i Sverige flertalet gånger.

Hon är i mångt och mycket även känd för hennes vackra röst och dramatiska tolkningar. I modern tid så känner många igen henne från hennes duett med Freddie Mercury med låten Barcelona som släpptes 1987. Låten blev senare en officiell hymn för OS i Barcelona 1992. 

"En stor ambassadör"

Det är många som sörjer runt om i världen efter att nyheten om spanjorskans bortgång kom. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez är en av dom som uttryckt sin sorg efter sångerskans bortgång. 

"En sorglig nyhet. En stor ambassadör för vårt land går bort, en internationellt erkänd operasopran. Montserrat Caballé, er röst och ljuvhet kommer alltid att vara med oss", skriver premiärministern på Twitter.

Hälsoproblemen 

Caballés karriär var förföljd av hälsoproblem. 1985 så spenderade stjärnan tre månader på sjukhus för behandling av en hjärntumör. Hon var även inlagd på sjukhuset 1993, den gången på grund av hjärtproblem, skriver BBC.

Fängelsestraffet

Caballé dömdes 2015 till villkorligt fängelsestraff i sex månader och böter på 2 400 000 kronor för skattebrott. Upprinnelsen till domen var att Caballé hade låtsats att bo i Andorra för att på så sätt slippa att betala skatt i Spanien, skriver Expressen.

Montserrat Caballé blev 85 år gammal.