Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker du förmodligen inte visste om Peter Jöback

Nöje | 07/10/2018 19:33

Peter Jöback har charmat och underhållit det svenska folket med sin musik och sina framträdanden i över 20 år. Vi har listat fem saker du förmodligen inte visste om den fantastiska artisten!

Den älskade och folkkära musikern Peter Jöback har inspirerat och berört många i vårt avlånga land sedan hans karriär satte fart på 90-talet. Vi känner främst igen honom för hans fantastiska musik som många av oss har hört dåna genom högtalarna under vår uppväxt.

Peter Jöback.
Peter Jöback har charmat många med sina uppträdanden genom åren. Bildkälla: Stina Stjernkvist TT

Men det finns så mycket mer om Peter Jöback. Därför har vi på Nyheter24 listat fem saker du förmodligen inte visste om honom.

Gedigen musikutbildning

Peter Jöback föddes sommaren 1971 i Stockholm och det tog inte lång tid innan stod det klart att det var musiken som var Jöbacks stora grej. Han utbildade sig tidigt på Adolf Fredriks musikskola innan han gick vidare för att studera musik på Södra Latin i Stockholm.

Efter Södra Latin så bar det av till Kungliga Musikhögskolan för att studera två år på deras solistlinje. Och vi kan väl alla vara överens om att utbildningen har gett utdelning? 

Handplockades till Broadway

Och som det har gett utdelning. Visste du till exempel att Peter Jöback blev handplockad till att spela rollen som Fantomen i den episka föreställningen Fantomen på Operan när den "fyllde" 30-år på Broadway? Helt otroligt.

Kompositören Andrew LLoyd Webber, regissören Harold Prince och producenten Cameron Mackintosh valde nämligen själv ut vår älskade lilla Jöback!

– Det är lite kul. Jag fick ett sms från Cameron Mackintosh som sa ungefär: ”jag vet inte alls om du har lust med det här, men Andrew och Harold Prince vill jättegärna att du ska spela fantomen. De kan inte tänka sig nån annan än dig, så de bad mig att åtminstone skicka ett sms till dig och kolla. Jag vet inte vad du känner, men nu har jag gjort det i alla fall”. Det var ett helt sjukt sms, säger Jöback i en intervju med Aftonbladet.

Så vi vet i alla fall vem som fått det kreddigaste smset någonsin. Och välförtjänt dessutom!

More than a game

Peter Jöback har även dragit sitt strå tills tacken genom att motivera vårt herrlandslag i fotboll en gång i tiden. Jöback skrev tillsammans med Lasse Holm låten "More than a game" som blev den officiella låten för fotbolls-EM 1992. 

Men förutom att bara skriva låten så framförde han även den tillsammans med Towe Jaarnek och låten nådde som högst på en 30:e plats på den svenska singellistan.

Ja – det gick tyvärr inte så bra för fotbollsgubbarna heller som åkte ut i semifinal mot tyskarna. 

Den svåra tiden

När Jöback gästade Skavlan 2009 berättade sångaren om sin uppväxt i en familj med en alkoholiserad pappa och om de övergrepp som han överlevde inom industrin.

– När jag var tolv-tretton år blev jag sexuellt utnyttjad av en man på det ställe där jag jobbade. Det är en sådan skuld och skam för att man samtidigt kände en slags lust, sade Jöback i programmet, skriver Aftonbladet.

Jöback spenderade många år med att jobba med sig själv och att bearbeta sina erfarenheter. Nu pratar han öppet om dem och känner att det har gjort honom till en starkare person.

– Jag kände helt plötsligt att jag fick en helt annan pondus, jag blev orubblig och det blev en styrka, det som förut gjorde att jag inte tog den platsen jag förtjänade – privat speciellt, jobbet inte varit samma problem. Det var en jättevändning för mig, säger Jöback i en intervju med Femina.

Skådespelarkarriären

Ja, det är faktiskt inte bara på scenen och på radion som Jöback har gjort sig ett namn. Han har även figurerat frekvent i tv-rutan. Snacka om att ha många strängar på sin lyra!

Jöback har bland annat medverkat i tv-serierna Modus och Kommissarien och havet. Bara en sån sak?

Vi har många fantastiska artister i Sverige, en av dom är bland annat Niklas Strömstedt. Här är fem saker du inte visste om honom!

Brukar du lyssna på Peter Jöback?