Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det händer när du får en förlossningspsykos

- 25/10/2018, 12:30 -

Det var under gårdagen som Joakim Lundell meddelade han hans höggravida fru Jonna Lundell drabbats av en förlossningspsykos. Här är allt du behöver veta om förlossningspsykos.

Det har varit tyst ett par dagar från Joakim och Jonna Lundell, vilket har medfört många spekulationer. Har något hänt? Har barnet kommit? Vad händer?

Under onsdagskvällen gick Joakim Lundell ut med vad som hänt via sin Instagram där han berättade allt.

– Jag antar att de flesta vet vad som hänt. Men vi har inte uppdaterat på några dagar. Det som hänt är att Jonna har drabbats av någon förlossningspsykos. Hon hör och ser grejer som inte existerar, hon minns inte vad hon säger. Hon får självmordstankar och hon känner att hon inte älskar barnet, berättar han. 

Det hela slutade med att Jonna fick träffa en psykolog och de bestämde att hon skulle läggas in. 

Jonna Lundell drabbades av en förlossningspsykos
Joakim berättade i en livevideo att han hört att Jonna gick omkring på sitt hotellrum och pratade med sig själv. Bildkälla: Instagram

Vad händer vid en förlossningspsykos?

Att drabbas av en psykos innebär att man tappar kontakt med verkligheten och går in i en egen, ofta skrämmande, värld. Symptomen kan bland annat vara hallucinationer – exempelvis röster som säger åt dig vad du ska göra, berättar Psykologguiden

Vanföreställningar där personen i fråga inbillar sig saker är också väldigt vanligt vid förlossningspsykos. Är du gravid kan du exempelvis få för dig att barnet inte är ditt eller att barnet är dött.

Andra vanliga syntom kan vara att personen blir känslomässigt avtrubbad/apatisk och befinner sig i en helt annan värld, vilket kan göra det svårt att få kontakt med den drabbade. 

Vid förlossningspsykos måste man direkt uppsöka hjälp
Vid en psykos bör man omedelbart söka hjälp hos psykiatrin, och det kan man göra även som anhörig. Bildkälla: Tomas Oneborg / SvD / TT

Utlösande faktorer

Omvälvande livshändelser kan ibland vara den utlösande faktorn bakom psykotiska symtom. När en nära anhörig dör är det exempelvis inte ovanligt att man upplever det som att man har kontakt med den döde. Graviditet och förlossning är också händelser som kan utlösa psykotiska reaktioner, som i fallet med Jonna. Kvinnor som tidigare varit inlagda för psykisk sjukdom löper en kraftigt ökad risk att drabbas av förlossningspsykos, berättar en studie av Karolinska Institutet

Vid en psykos bör man omedelbart söka hjälp hos psykiatrin, och det kan man göra även som anhörig. Dels är det viktigt att bryta symtomen så snabbt som möjligt. Men det finns även andra risker med att befinna sig i ett psykotiskt tillstånd, inte minst risken för att personen ska skada sig själv eller barnet om du är gravid. 

Vill du läsa mer kan du göra det här.

Vill du veta mer om hur man söker hjälp kan du göra det här.

Visste du om detta innan?