Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Känsoladdat tal av Aviciis pappa under fredagens minnesstund

Nöje | 16/11/2018 22:46

Under fredagskvällen hölls två minnesgudstjänster i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm för att minnas Tim "Avicii" Bergling.

Under fredagkvällen hölls två minnesgudstjänster för producenten och DJ:n Tim "Avicii" Bergling.

Minnestjänsten hölls i Hedvig Eleonora kyrka och köerna ringlade långa utanför kyrkan på Östermalm. Kyrkans vokalensemble framförde några av Aviccis låtar, så som ”Wake me up”, ”Hey brother” och ”Levels” för att hylla artisten under minnesstunden. 

Tusentals hyllade artisten på Sergels Torg tidigare i år.
Tusentals hyllades artisten på Sergels Torg tidigare i år. Bildkälla: Fredrik Persson/TT

Långvariga hälsoproblem

Det var den 20 april som Tim Bergling hittades död på sitt hotellrum i Oman, bara 28 år gammal. Artisten befann sig då i huvudstaden Muskat på semester, rapporterade Expressen.

”Han kämpade verkligen med tankar om meningen, livet och lyckan. Han orkade inte längre. Han ville få frid”, skrev familjen i ett öppet brev efter det tragiska beskedet.

Tim Bergling slutade turnera 2016 efter långvariga hälsoproblem. I dokumentären "Avicii: True Stories" berättar han öppet om sitt tunga alkoholbruk och om bukspottkörtelinflammationen som ledde till att han flera gånger fick läggas in på sjukhus. 

– Det känns som att bli knivhuggen i magen och ryggen samtidigt. För mig var det definitivt den värsta smärtan jag haft någonsin. Och för att klara smärtan får man smärtstillande, säger Tim Bergling i SVT-dokumentären.

Lämnar ett stort avtryck

Under fredagens minnesgudstjänst höll Tim Berglings pappa Klas Bergling ett tal för att hylla sin son.

– Tim har, trots sin ungdom, gjort ett starkt avtryck med sin musik. Det sägs att han har förändrat EDM-musiken. Sångare och producenter han jobbat med var imponerade av hans sätt att skriva musik och modet att hela tiden gå utanför de gängse normerna, sa, Klas Bergling i sitt tal under minnesgudstjänsten, rapporterar Aftonbladet.

Tim Bergling under Summerburst
Tim Bergling året innan han slutade turnera. Bildkälla: Christine Olsson/TT

Vill hjälpa andra familjer

Han fortsatte:

– Vi är tacksamma för all den kärlek och det stöd vi fått från människor omkring oss. Vi förstår att vi är privilegierade, det är många som inte får det här stödet när man hamnat i en kris. Vi har fått brev från föräldrar och syskon som drabbats av samma händelse som vi. Vi i familjen kommer på olika sätt fortsätta hjälpa andra där vi kan och har möjlighet, avslutar Klas Bergling rapporterar Aftonbladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om de kändisar som har gått bort under 2018. Det kan du läsa mer om här!

Brukar du lyssna på Aviciis musik?