Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Amanda, 20, bär rasistisk tröja i "Bonde söker fru"

- 22/11/2018, 11:52 -

Det är i det senaste avsnittet av "Bonde söker fru" i TV4 som mjölkbonden Simons dejt Amanda, 20, bär en tröja med sydstatsflaggan på. Flaggan används ofta av rasistiska grupper som Ku Klux Klan.

Det är i det senaste avsnittet av TV4:s succéprogram "Bonde söker fru" som en av tjejerna bär en tröja med sydstatsflaggan. 

Amanda, 20, är en av de tjejer som i programmet dejtar mjölkbonden Simon, och hon och Simon kommer bra överens.

– Efter att jag la i nästa växel och vi började prata så tror jag att han har blivit ganska mycket mer säker på mig och vad jag är för en tjej, säger Amanda i "Bonde söker fru".

Amanda
Amanda i "Bonde söker fru". Klädd i en tröja med sydstatsflaggan på. Bildkälla: TV4

Men den tröjan hon bär genom hela avsnittet väcker många frågor. Sydstatsflaggan är omdebatterad och anses ofta som rasistisk, och flera extrema rasistiska grupper som Ku Klux Klan använder sig av sydstatsflaggan.

Tidigare har Nyheter24 skrivit om när sångerskan Zara Larsson, 20, la ut en bild på sin Instagram från den gamla kultfilmen "Thelma & Louise". Zara la ut bilden för att belysa den internationella kvinnodagen – men hon möttes snabbt av kritik.

"Om du är så medveten varför lägger du ut en bild på en rasistisk flagga. Du försöker för hårt. Efter det här inlägget är det bevisat att du bara är ännu en vit feminist", löd en av många kommentar som Zara då fick.

Zara tog sedan ner bilden.

Ku Klux Klan
Ku Klux Klan-medlemmar med Sydstatsflaggan i New York den 23 oktober 1999. Bildkälla: Mark Lennihan/AP/TT Bild

Även supermodellen Kendall Jenner, 23, har fått massiv kritik efter att hon bar en tröja med sydstatsflaggan och bandnamnet Lynyrd Skynyrd. Bandet berättade i en intervju att de ville hedra det amerikanska inbördeskriget, och indirekt även rätten att äga slavar.

Massmördaren Dylann Storm Roof sköt år 2015 ihjäl 9 människor i en kyrka. Hans motiv var rasistiskt, och på bilder poserade han med just sydstatsflaggan och vapen. 

Dylann hade även skrivit ett manifest där han detaljerat beskrev sitt hat mot judar, latinamerikaner och afro-amerikaner. Hans mål med massmordet var att starta ett raskrig.

Dylann Storm Roof
Dylann Storm Roof dömdes till döden efter att han hade skjutit ihjäl 9 personer i en kyrka. Här poserar han med sydstatsflaggan och ett vapen. Bildkälla: Dylann Storm Roofs tidigare hemsida

Efter hans fruktansvärda dåd så förbjöd flera stora amerikanska sajter all försäljning av produkter med sydstatsflaggan på.

Kedjan Wal-Mart, Amazon, Ebay och Google Shopping stoppade alla produkter med sydstatsflaggan, något som Expressen då rapporterade om.

TV4: "Beklagar"

Och nu syns alltså Amanda i "Bonde söker fru" i en sydstatströja. På hennes Facebook poserar hon även i en t-shirt med sydstatsflaggan på, och på sin Instagram ser vi henne i samma munktröja som hon har på sig i "Bonde söker fru".  

Isabella Sehlström är pressansvarig på TV4, och till Nyheter24 säger hon:

”Vi beklagar naturligtvis om någon har tagit illa vid sig. Utöver det har vi ingen kommentar”.

Amanda: "Vill vara tydlig med det"


Trots att flaggan anses vara grovt stötande och är förbjuden i flera delstater, något som bland annat Esquire har rapporterat om, så ser inte Amanda något problem med att bära flaggan på sina kläder.

– För mig är den här tröjan en del av raggarkulturen och den livsstil som associeras med den kulturen – att man gillar gamla amerikanska bilar till exempel, vilket jag gör. Det finns inget som helst rasistiskt motiv bakom, det vill jag vara väldigt tydlig med, skriver Amanda i ett mejl till Nyheter24.