Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Filmregissören Bernardo Bertolucci är död – blev 77 år gammal

- 26/11/2018, 11:15 -

Den italienska filmregissören Bernardo Bertolucci har avlidit. Han blev 77 år gammal.

Den italienska filmregissören Bernardo Bertolucci har under måndagen avlidit i sviterna av cancer, rapporterar regissörens publicist Flavia Schiavi till brittiska BBC

Bertolucci föddes den 16 mars, 1941 i Parma, Italien. Han började sin karriär som regiassistent 1961 åt regissören Pier Paolo Pasolini. Bertoluccis sista verk, "Me and you" hade premiär på filmfestivalen i Cannes 2012.

Bernardo Bertolucci med Hollywood-tavla.
Bernardo Bertolucci blev bland annat belönade med en egen stjärna på Hollywood Walk of Fame. Bildkälla: Nick Ut AP/TT

Omtyckt och prisad regissör

Under åren som gick så blev Bertoluccis meritlista bara större och på 70-talet slog han igenom med sin film "Fascisten". 

De verk han blev mest känd för däremot kom senare i karriären i filmerna "1900", "Sista tangon i Paris" och "Den siste kejsaren", en film som han även vann två Oscar-stattyetter för 1987. 

Förutom de två statyetterna så vann även Bertolucci en heders-guldpalm vid filmfestivalen i Cannes 2011 och fick en egen stjärna på Hollywood Walk of Fame 2008.

Den politiska exilen och kontroversen

Trots framgångarna så ansågs även Bertolucci att vara en kontroversiell regissör. Anledningen till det är en uppmärksammad våldtäktsscen i "Sista tangon i Paris". 

I den omtalade scenen så blir Maria Schneiders karaktär Jeanne brutalt våldtagen av Marlon Brandos karaktär Paul och för att få fram en äkta reaktion så undanhöll Bertolucci scenen från Schneider. Det för att få fram en så autentisk reaktion som möjligt.

Kände sig våldtagen

Innan Schneider dog 2011 så berättade hon i en intervju att hon kände sig våldtagen och lite våldtagen av Brando och Bertolucci. Bertolucci nekar dock att han ska ha behandlat Schneider illa.

"Jag tror att 'Den sista tangon i Paris' framgång berodde på skandalen och sodomin men i sanningens namn så är det en enormt desperat film", sade Bertolucci i en intervju med Variety 2011 och fortsatte:

"Det är väldigt ovanligt att en sån desperat film lyckas locka så många åskådare".

Förlorade sina medborgerliga rättigheter

Skandalen var stor och Bertolucci fick betala ett dyrt pris för sin film. Han blev åtalad för obscenitet, något som gjorde att regissören förlorade sina medborgerliga rättigheter för fem år. Något som fick regissören att känna sig utanför i sitt egna hemland.

"Jag kunde inte rösta, det var det stora straffet. Jag kände mig som att jag inte var italiensk längre", ska Bertolucci ha sagt skriver Variety.

Bertolucci blev 77 år gammal.