Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skandalerna Nobelfesten – tjuvrökning, powernap och mobiler

- 10/12/2018, 15:19 -

Ikväll är det dags för kungligheter, politiker, pristagare och makthavare att samlas för den årliga Nobelbanketten i Stadshuset. Har du koll på skandalerna som ägt rum under Nobelfesten? Läs mer här.

Vad som räknas som skandal på Nobelbanketten är ju lite annorlunda än vad som räknas som skandal på ett vanligt förfestkrök hos en kompis eller en julfest med jobbet. 

I Nobelsammanhang räcker det i princip med att någon har lite urringat, råkar svara i telefon eller smygröker för att det ska gå till historieböckerna som en skandal.

Här nedan kan du läsa om några av de skandaler som har blivit omskrivna på Nobelfesten sedan 1976.

Drottning Silvia skulle år 1976 gå på sin allra första Nobelbankett. Och nog blev det minnesvärt. Nobelpristagaren i fysik, Burton Richter, smakade helt sonika på drottningens soppa med sin sked.

Burton Richter och drottning Silvia
Burton Richter använder sin sked för att hugga in på drottningens soppa. Bildkälla: Jan Collsiöö/TT Bild

Kung Carl Gustaf var länge en rökare, men han slutade med de farliga pinnarna strax innan år 2000. 

Under Nobelfesten år 1990 så var kungen sugen på en cigg – så han smet iväg till ett buffébord för att bolma ifred. Men där var Gert Fylking redo med videokamera – och klippet är idag legendariskt. Det visar nämligen hur kung Carl Gustaf i panik försöker ta ut ciggen – som istället fastnar på hans läppar. Så kan det gå!

Kungen röker en cigarett
Kungen röker en cigarett – och förevigas av Gert Fylking. Bildkälla: Youtube

År 1992 stod dåvarande kulturminister Brigit Friggebo för en bröstchock. Hennes svarta klänning med guldiga ränder hade hon fyndat second hand, och den djupa urringningen blev minst sagt en snackis.

Brigit Friggebo
Brigit Friggebos second hand-klänning blev en snackis 1992. Bildkälla: Anders Holmström/TT Bild

Året var 2003, Göran Persson var statsminister och till bords hade han kronprinsessan Victoria. Men när hans mobil ringde så tog han samtalet. Det hela blev en riksnyhet.

Göran Persson
Göran Persson svarar i mobiltelefonen under nobelbanketten den 10 december 2003. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT Bild

Några år senare, år 2007 närmare bestämt, så är Fredrik Reinfeldt statsminister. Under middagen, där Reinfeldt var placerad vid honnörsbordet, så hade han prinsessan Madeleine vid sin sida. 

Reinfeldt mumsade i sig av den smarriga efterrätten som var vaniljglass till hallon- och svartvinbärsterrin. Och uppenbarligen var det så gott att han inte kunde låta bli att slicka sig om fingrarna.

– Mänskligt men inte så elegant! Man har en servett till sådana ändamål, sa etikettexperten Magdalena Ribbing till Svt år 2015.

Fredrik Reinfeldt och prinsessan Madeleine
Fredrik Reinfeldt och prinsessan Madeleine på Nobelbanketten. Den här bilden är från 2012 – ett av Reinfeldts "skandalfria" år. Bildkälla: Stella Pictures.

Reinfeldts tur igen – år 2010 bjöd den dåvarande statsministern på en liten nakenchock. Skämt åsido – Fredriks knappar till skjortan glipade och det resulterade i att han visade sin mage. Så kan det gå!

Finansminister Anders Borg gjorde misstaget att ta upp sin mobil och smygfotografera podiet.

Prinsessan Madeleines make Chris O'Neill har alltid gått sin egna väg. År 2015 så var det kanske tydligare än någonsin. Under prisutdelningen så tuggade han tuggummi medan andra sjöng. Han gäspade även flera gånger och tog små powernaps. Aj, aj!

Chris O'Neill
Chris O'Neill på Nobelmiddagen år 2015. Här i vaket tillstånd. Bildkälla: Stella Pictures

Att vara beroende av sin mobiltelefon är inte bara något som vi vanliga dödliga är. År 2017 gjorde Stefan Löfven en "Göran Persson" när han satt och fipplade med sin mobil mitt under pågående middag.
"En statsminister är alltid i tjänst", sa regeringskansliet till Expressen i en kommentar.

Stefan Löfven
Stefan Löfven kunde inte håller låta bli sin mobiltelefon. Bildkälla: Stella Pictures