Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Felix "PewDiePie" Kjellberg hyllar nazistisk kanal

- 12/12/2018, 10:52

Den svenska Youtubern Felix "PewDiePie" Kjellberg hyllar den nazistiska kanalen E;R. Den antisemitiska och homofobiska kanalen har bland annat hånat en kvinna som dödats i attacken i Charlottesville.

Den svenska Youtubern Felix “PewDiePie” Kjellberg, 29, är en av världens absolut största Youtubers med över 76 miljoner prenumeranter. Men han förvaltar inte det särskilt bra. 

I februari 2017 så blev Youtubestjärnan omskriven när han chockade sina fans med sjuka nazistskämt. Det handlade bland annat om att han ville "döda alla judar" och att "Hitler inte gjorde något fel".

Till följd av det så valde Disney att bryta sitt samarbete med PewDiePie och även Youtube avslutade den serie de skulle göra tillsammans med den svenska stjärnan.

PewDiePie har även använt n-ordet under en livesändning.

PewDiePie
PewDiePie hyllar nazistisk kanal. Bildkälla: Youtube

Nu är stjärnan återigen i blåsväder – och ännu en gång handlar det om nazism.  

Det är i sin satirshow "Pew News" som han hyllar mindre Youtube-kanaler som han gillar att titta på. En av de är kanalen E;R. Kanalen är känd för antisemitiskt, sexistiskt och homofobiskt innehåll.

PewDiePie
PewDiePie tipsade om den nazistiska kanalen i sin satirshow Pew News. Bildkälla: Youtube/PewDiePie

Hasan Piker är en av programledarna på Youtubekanalen The Young Turks som har 4,2 miljoner prenumeranter. 

På Twitter så kritiserade Piker det faktum att PewDiePie hyllade den nazistiska kanalen, skriver The Verge.

Hånade död kvinna

E;R.har bland annat skämtat om Heather Heyer. Hon dödades i augusti 2017 av nazisten James Fields som körde in i en folkmassa som demonstrerade mot nazism i Charlottesville. Heather var en av de som demonstrerade. 

Fields skadade även 19 personer. I kanalens skämt så använde de sig även av riktiga bilder från attacken i Charlottesville.

James Fields
James Fields, längst till vänster, dömdes till livstids fängelse efter att ha dödat en kvinna och skadat 19 personer under en vit makt-demonstration. Bildkälla: Alan Goffinski via AP, File/TT Bild

Kanalen som PewDiePie hyllar har även lagt ut tal av Adolf Hitler och använt sig av nazistisk propaganda i sina klipp, skriver The Verge. Efter att PewDiePie hyllade kanalen så fick de 15 000 nya prenumeranter, skriver The Verge.

PewDiePie tog sedan bort sin hyllning till kanalen, och i en ny video har han nu sagt att han var omedveten om E;R:s tidigare videos.