Tisdag 25 Jan
Stockholm

Shakira åkte dit för skattefusk – tvingas betala 150 miljoner

Shakira
Shakiras saftiga summa som hon tvingas betala. Foto: Bildkälla: Michel Euler & Emilio Moneratti/TT

Sångerskan Shakira åkte förra veckan dit efter att ha skattefuskat i två års tid. Nu har världsstjärnan betalat tillbaka nästan 150 miljoner kronor, men hon riskerar även att behöva betala borgen på cirka 200 miljoner kronor till.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under förra veckan anklagades Shakira för att ha lurat den spanska staten på pengar. Den världskända sångerskan blev skyldig att betala en riktigt saftig summa på 14,5 miljoner euro vilket nästan är 150 miljoner svenska kronor. Men för sångerskan är det väl detsamma som en P-bot för oss. 

Shakiras advokater ska ha skapat 14 olika företag för att dölja hennes inkomst från de spanska skattemyndigheterna, skriver den spanska tidningen Chance. Företagen ligger bland annat i Caymanöarna, Panama och Brittiska Jungfruöarna. 

Shakira har anklagats för skattebedrägeri under åren 2012-2014. Undersökningen ska ha rört sig från året då hon officiellt blev tillsammans med den spanske Barcelona-spelaren Gerard Piqué år 2011 fram tills dess att hon bosatt sig i Spanien 2015. 

Shakira tvingades betala 150 miljoner kronor. Bildkälla: Manu Fernandez/TT

Skattekontoret i Barcelona hade förstått att sångerskan låtsats bo i huset som hon med sin dåvarande ex-pojkvän köpt i Bahamas. Detta för att undvika att behöva betala skatt i Spanien. Nu menar det spanska skattekontoret att hon måste betala skatt för all inkomst som hon får världen över, enligt Chance. I Spanien måste alla som befinner sig i landet i mer än 183 dagar om året betala inkomstskatt.

Spanien har likt Sverige en skatteprocent anpassad till den inkomst man har. Personer som tjänar 60 000 euro eller mer betalar 45% skatt i Spanien. 

Detta förklarar den höga summan som Shakira lyckats samla på sig under de två åren. Åtalet från skattekontoret gjordes även mot en av hennes advokater från New York för att ha hjälpt henne med dessa bedrägerier. 

I samma åtal kräver de även 19,5 miljoner euro i borgen från sångerskan. 

Shakira har inte skött papperna helt rätt kan man säga. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

Inkomstskatten och fastighetsskatten är de två skattebetalningarna som hon inte betalat och lurat den spanska myndigheten på. Shakira är dock inte den första som begått skattebedrägeri i Spanien, det har även de två stora fotbollsspelarna Cristiano Ronaldo och Lionel Messi gjort. 

I fredags bekräftade Shakira via sin kommunikationsbyrå att hon betalat varenda euro som det spanska skatteverket krävde och att hon därför inte längre är skyldig den spanska staten något mer, skriver Europa Press

Sångerskans team har anklagat åklagaren för att ha använt Shakira som en "syndabock" för att skrämma de andra skattebetalarna, skriver Chance. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela