Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I Mandelmanns jul: ”Gustav är den största sockerråttan på gården”

- 17/12/2018, 17:03

I kvällens Mandelmanns jul hälsar vi återigen på hos den folkkära familjen Mandelmann – som är i full gång med att förbereda gården inför julen 2018. Vi får bland annat vara med när paret gör julgodiset österlensk nougat.

Om du vill hämta massa härlig inspiration inför julen som står runt hörnet så är Mandelmanns jul det rätta programmet för dig. I kvällens program får vi bland annat se när paret Gustav och Marie Mandelmann jul-dekorerar med hemmagjorda kransar och bakar österlensk nougat och pepparkakshjärtan. 

– Julen handlar om att umgås och vara nära och njuta av året som varit. Den här kallaste årstiden vi har, när björnen ligger i sitt ide och kon står i stallet, då behöver vi människor bry oss om varandra. Julen är en chans att ta fram det goda i sig, säger Gustav Mandelmann. 

Sedan 20 år tillbaka driver paret Mandelmann den självförsörjande gården Djupadal, som ligger på Österlen i Skåne. 

– För oss är julen på Djupadal den tid då vi får det lite lugnare på gården. Nästan ända fram till jul har vi så mycket att göra, det ska skördas och alla djuren ska vara på sina platser. Men när julen kommer då förbereder vi, vi pyntar och gör det mysigt, säger Marie Mandelmann. 

Mandelmanns.
I Mandelmanns jul bakar de Österlensk nougat. Bildkälla: TV4

Paret Mandelmann lagar massor med god julmat i kvällens program. De lagar bland annat köttbullar, hemgjort godis och egen juldricka – och givetvis hämtas allt gott från den egna gården. Mandelmanns Österlenska nougat säger paret är som en kusin till den franska nougaten. 

– Oj jäklar vad gott, den här äggvitan som man vispar upp, som man häller jättevarm sockerlag i, utav honung och socker, det blir lite segt och så de rostade nötterna till det så det blir crunchy. Det är så gott, säger Marie. 

Gustav Mandelmann har minst sagt en ”sweet tooth” och är inte sen med att slicka av slickepotten med smet till den Österlenska nougaten. 

– Det är väl inget snack om saken om vem som är den största sockerråttan här på gården, det är ju Gustav såklart. Han letar alltid upp godsaker. Det är som att han känner på sig när det kokas knäck, då kommer han insmygande med sin näsa. Han luktar sig till det, säger Marie. 

Mandelmanns jul sänds måndagen den 17 december 20.00 på TV4 och TV4 Play.  

Se när paret Mandelmann lagar Österlensk nougat i klippet ovan. 

Jul
Kommer du titta på Mandelmanns jul?