Jul

Huvudsakligen firas jul till minne av Jesu födelse, därmed firar de flesta länder med kristen bakgrund högtiden den 25 december. I Sverige firar vi jul på julafton den 24 december på grund av det inte anges i Bibelns evangelier något exakt datum när Jesus föddes. 

Nu för tiden firas jul ofta med en blandning av religiösa och sekulära traditioner. Hur högtiden firas kan se väldigt olika ut runt om i världen. 

igår 13:08
Den irländsk-engelska musikens enfant terrible har avlidit. Shane MacGowan var känd för sitt vilda festande, sin raspiga röst – och allas favorit-jullåt "Fairytale of New York".
2 dagar sedan 13:25
Bingolottos uppesittarkväll 2023 går av stapeln den 23 december. Tider, artister, programledare, pris på lotter – här är all info.
2 dagar sedan 11:31
När är det jullgransflygning 2023? Nyheter24 reder ut datum och tider för Försvarsmaktens julgransflygning 2023. Läs allt här!
2 dagar sedan 11:07
När julen nalkas kanske man unnar sig en och annan kopp varm glögg. Men hur mycket av den alkoholhaltiga drycken krävs för att åka dit för rattfylleri? En hel del visar det sig.
3 dagar sedan 21:21
Uppdraget som Lucia har blivit mindre populärt, vilket hotar luciatågen. Nu gör Filipstad allt de kan för att hålla den årliga traditionen vid liv.
3 dagar sedan 20:24
I år är julafton på en söndag. Det har lett till viss förvirring kring första advent. När ska man tända första ljuset egentligen?
3 dagar sedan 17:49
Nyheter24 har pratat med Ann Sonne, presskontakt på Instabee, om hur man ska tänka när man klickar hem paket i vinter och vad som kan försena ens leverans.
3 dagar sedan 07:19
Här är morgonens nyheter i korthet.
27 Nov, 08:16
När den tjuvaktiva julkalenderfamiljen Knyckertz återförenas i en långfilm spelas mamma Fia av nykomlingen Nina Zanjani. Jag och mina barn kände att hon passade väldigt bra, säger David Sundin, som spelar pappa Bove i familjen.
27 Nov, 07:32
Vissa livsmedel går stick i stäv med en annars hög inflation. Som kaffe. Priset är nu det lägsta sedan början på 2022, enligt den oberoende sajten Matpriskollens beräkningar.
27 Nov, 07:28
Här är morgonenens nyheter i korthet.
26 Nov, 13:02
Flera miljoner ukrainare har flytt till Polen under kriget – bland dem barn, mammor och gravida som kan ha svårt att hitta någonstans att bo. På "Mammornas hus" i Warszawa får de andrum. Polen skyddar oss, säger fyrbarnsföräldern Tetiana Kovalchuk från ukrainska Lutsk.
26 Nov, 08:43
Hur dyr blir egentligen julmaten i år? Matpriskollens expert förklarar hur han spår matjättarnas priskrig inför julen 2023.
26 Nov, 07:48
Bandet Amason vill sprida julstämning. Det gör de genom tre konserter där de blandar klassiska jullåtar med eget material – och en julsaga skriven och uppläst av Staffan Westerberg. Ska man göra något om julen kan det få vara lite tomtar och sådan skit med, men det kan också vara flyktingar, säger den 89-årige manusförfattaren.
24 Nov, 15:58
Många växter är giftiga för katter. Här listar Nyheter24 12 stycken julblommor som är farliga för din katt och tips på hur du kan göra dem giftfria.
24 Nov, 09:16
Förra året tog han ett "vuxenbeslut" och pausade allt. Nu är Ernst Kirchsteiger tillbaka för att sprida julstämning i tv-rutan. Jag är jätteglad för det – och jag har fått så mycket fin respons, säger han.
23 Nov, 10:54
Fotbollslegendaren Jürgen Klinsmann uppmanar nu Kinas regering att släppa den fängslade sydkoreanske VM-spelaren Son Jun-Ho före jul.
23 Nov, 07:40
Hanna Öberg blev VM-drottning i skidskytte förra säsongen med fyra medaljer. Men tidigare under vintern funderade hon på att sluta. Det var första gången jag på riktigt hade de tankarna, säger hon.
22 Nov, 17:58
Julen och kallare väder står för dörren. En kopp värmande glögg kan kännas riktigt mysigt. Men vad kostar det egentligen att värma glögg på spisen i år? Det har Nyheter24 tagit reda på.
22 Nov, 05:33
Han har kallats "Herr Normal" eller "Teflon-Rutte", för att inga skandaler någonsin fastnar på honom. Nu tar Nederländernas premiärminister sin cykel och sin Saab och drar – även om själva maktskiftet lär dröja.
1 2 3 4 ... 38