Jul

Huvudsakligen firas jul till minne av Jesu födelse, därmed firar de flesta länder med kristen bakgrund högtiden den 25 december. I Sverige firar vi jul på julafton den 24 december på grund av det inte anges i Bibelns evangelier något exakt datum när Jesus föddes. 

Nu för tiden firas jul ofta med en blandning av religiösa och sekulära traditioner. Hur högtiden firas kan se väldigt olika ut runt om i världen. 

1 Maj, 07:04
Låga vattennivåer ledde till köer, förseningar och ökade fraktkostnader i Panamakanalen förra året. Att det regnade så lite berodde främst på väderfenomenet El Niño och inte klimatförändringen, enligt en studie.
30 Apr, 11:04
Under ryttarnas lunchpaus drabbades hästarna av panik. Flera personer skadades i tumultet, en 70-årig man så svårt att han senare avled. Nu döms hästarnas ägare till fängelse.
24 Apr, 13:20
I Thailand uppmanas människor att stanna inomhus. I Filippinerna ställer skolor in undervisningen. I Bangladesh samlas människor för att be för regn. Väderfenomenet El Niño har lett till farligt höga temperaturer i delar av södra Asien. Och värmeböljan väntas dröja kvar.
11 Apr, 16:24
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) fick utstå massiv kritik för regeringens hantering av elstödet. I dag frågades hon ut i KU. Frågan har varit precis så komplex och eländig som jag trodde.
9 Apr, 08:26
Humorföreställningen "Livets efterrätt" blir komikern Peter Apelgrens sista scenshow. Föreställningen får premiär på Lisebergsteatern i Göteborg 26 september och går senare på turné.
30 Mar, 00:58
Polisen i Göteborgs norra skärgård tar till nya metoder för att stävja stök som följer det traditionsenliga så kallade "grankriget" mellan öarna inför påsken, rapporterar Göteborgs-Posten.
25 Mar, 06:16
Vid sidan av jul och midsommar är det under påskveckan som svenska folket spenderar mest pengar på matinköp. Och även om matpriserna fortfarande är höga ser årets påskkasse ut att kunna bli aningen billigare än förra årets.
17 Mar, 15:12
Johannes Høsflot Klæbo har vunnit den totala världscupen två säsonger i rad. Men i år fick han se sig besegrad av sin norske landsman. Harald Østberg Amundsen heter säsongens totalvinnare i världscupen bland herrarna. Det har inte sjunkit in ännu, säger han i Viaplay.
8 Mar, 10:00
Tio kandidater är nominerade till priset för bästa film på Oscarsgalan natten till måndag. Alla har fått svensk premiär – här kan du se Oscarsfavoriterna.
8 Mar, 06:16
Jesper Nelins tredjeplats förra helgen gladde honom lite extra av två anledningar. Dels för att det var hans första individuella pallplats i världscupen – men också för att det gav ett skönt klirr i kassan. Jag har missat fem av 16 individuella lopp så jag har legat ganska långt efter, säger han om ekonomin.
2 Mar, 08:30
Märkligt sommarvarmt havsvatten i Nordatlanten redan i februari. Med draghjälp av väderfenomenet La Niña kan det göra orkansäsongen extrem. Det är väldigt konstigt det som händer nu, säger oceanograf Ola Kalén.
29 Feb, 06:00
Journalisten Gunilla Kindstrand ingår i den kommitté som ska leda arbetet med Tidöpartiernas svenska kulturkanon. Regeringen har nu utsett de ledamöter som ska bestämma vilka ämnesområden som ska ingå.
27 Feb, 14:06
Trafikverket planerar att öppna Malmbanan för godstrafik igen den 7 mars. Beskedet innebär att LKAB kan återuppta frakten av järnmalm från sina gruvor till hamnen i norska Narvik.
26 Feb, 19:00
Det tog sin tid, men från och med den 1 mars har Sveriges herrlandslag i fotboll en förbundskapten igen: Dansken Jon Dahl Tomasson. Det är rätt man på rätt plats, säger Svenska fotbollförbundets fotbollschef Kim Källström.
22 Feb, 14:28
Trots rekordresultat får Charlotte Svensson lämna sin tjänst som generaldirektör vid Tullverket. Enligt statsvetare Jenny Madestam kan symboliken i att regeringen "tar nya tag" väga mer än att någon gjort ett bra jobb.
18 Feb, 14:54
Justine Braisaz-Bouchet fixade Frankrikes sjätte guld i skidskytte-VM, samtidigt som svenskorna sköt bort sig tidigt i masstarten. Hanna Öberg var bästa svenska på en niondeplats.
14 Feb, 15:00
När kontaktgruppen för Ukrainas försvar håller sitt 19:e stödmöte inne på Natohögkvarteret i Bryssel leds det digitalt från Washington.
14 Feb, 01:30
USA:s försvarsminister Lloyd Austin, som för andra gången vårdats på sjukhus efter en cancerdiagnos, har blivit utskriven från sjukhuset och återupptagit sitt arbete fullt ut, uppger Pentagon.
13 Feb, 20:00
Tillsätt en kriskommission. Kapa kedjorna av underleverantörer. Så ser byggfackets kravlista ut när fack och arbetsgivare pratar om de höga dödsolyckstalen med regeringen.
13 Feb, 13:34
Socialdemokraterna fick redan 2017 kännedom om att Jamal El-Haj kontaktat Migrationsverket för att påverka ett asylärende. Men flera detaljer saknades, enligt S. Han hade inte riktigt samma version, säger S gruppledare Lena Hallengren.
1 2 3 4 ... 46