Lisa Ekdahl
Det här visste du förmodligen inte om Lisa Ekdahl. - Foto: Anders Wiklund TT / Claudio Bresciani TT

Det här visste du inte om Lisa Ekdahl

"Vem vet inte du, vem vet inte jag". Den textraden sjöng Lisa Ekdahl 1994 och sedan dess har hon blivit mer eller mindre legend med sin speciella röst och vackra musik. Men visste du att hon inte vill ha en ny dunderhit? Det och mer listar vi i artikeln.


Lisa Ekdahl slog på riktigt igenom i mitten av 90-talet i Sverige med sitt självtitulerade album, Lisa Ekdahl. Sedan dess har sångfågeln från Stockholm rört och charmat oss med hennes musik och sånger.  

Hon har tidigare medverkat i det populära programmet "Så mycket bättre" och är nu även aktuell i Cancergalan som sänds måndag, den 7 januari klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Ett beslut som var en no-brainer för den hyllade artisten, då sjukdomen själv har drabbat henne på nära håll.

"Jag förlorade min pappa i cancer 2010. Då kämpade vi verkligen tillsammans mot cancern hela familjen. Min pappa ville dö hemma och jag är tacksam över att han fick göra det. Pappa var forskare och därför känns forskningen runt sjukdomen extra viktig för mig", säger Ekdahl i ett uttalande på Cancergalans hemsida.

Lisa Ekdahl under ett framträdande. Bildkälla: Claudio Bresciani TT/TT

Och förutom att verka ha ett hjärta av guld så finns det en hel del saker som många kanske inte visste om Lisa Ekdahl. Vi på Nyheter24 listar lite härliga grejer som du kanske inte visste om Lisa!

1. Hon är en stjärna i Frankrike

Det många inte vet är att Lisa även är hyllad i andra delar av Europa och i synnerhet Frankrike. Hon har bland annat uppträtt i den klassiska och anrika konserthallen Olympia i Paris, en bedrift som inte alla artister kan matcha.

Här kan du se ett klipp från en av hennes konserter.

2. Fick möjligheten att släppa sin första platta av en slump

I en intervju i programmet "Malou efter tio" så berättar sångfågeln Ekdahl om hur hon egentligen slog igenom av en ren slump. I ett segment berättar hon hur hon fick förtroende att spela in sin egna platta efter att ha framfört hennes låt "Öppna ditt fönster" inför musikern och artisten Toni Holgersson.

Hon berättar att hon blev inbjuden till att sjunga kör på Holgerssons album, men att det hela slutade i katastrof.

"Det var inte bra, så jag kände mig ganska lättad när de också förstod hur dåligt det var. Men då var det i alla fall så av en händelse att jag satte mig och spelade lite gitarr för honom (Holgersson), då spelade jag "Öppna upp ditt fönster för honom", säger Ekdahl i intervjun och fortsätter:

"Han var så fin och sprang och hämtade sin producent Kjell Andersson och sa 'spela en gång till', då spelade jag en gång till och sen så fick jag göra mitt första album".

3. Hon vill inte släppa en ny dunderhit

Ekdahl tog sin sin framgång med stor försiktighet och hon har inga nuvarande planer på att släppa ännu en dunderhit. När hon medverkade i "Malou efter tio" så berättade hon att hon nämligen ville beröra folk istället.

"Nej jag känner mig inte så inne på det faktiskt. Det som jag alltid längtar efter, något som jag påminner mig själv om varje dag, är att jag längtar efter att beröra människor och nå människors hjärtan", säger Ekdahl i intervjun.

Minns du Lisa Ekdahls dag i Så Mycket Bättre?  I så fall kan du göra vår Så Mycket Bättre-quiz om hennes dag. Här hittar du den!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du lyssnat på Lisa Ekdahl tidigare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

2 timmar sedan
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

3 timmar sedan
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

idag 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

idag 14:53
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

idag 14:22
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.