Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så gick det sen för vinnarna av Sveriges mästerkock

- 09/01/2019, 14:14

Idag har den nionde säsongen av tv-programmet Sveriges mästerkock premiär i TV4. Men vad gör de tidigare vinnarna och hemmakockarna idag? Nyheter24 har tagit reda på det.

Sedan 2011 har flera miljoner tittare följt passionerade kockar på hobbynivå som testat lyckan i TV4:s program Sveriges mästerkock. Marcus Aujulay, Leif Mannerström och Mischa Billing står som jury i den nionde upplagan av programmet och förväntan på årets deltagare är skyhög.

I slutet av varje säsong koras en vinnare som förutom prispengar, en statyett och äran även får chansen att ge ut en egen kokbok. Vad kanske inte alla har koll på är vad de tidigare vinnarna av Sveriges mästerkock gör idag, och hur det gick för dem efter segern i programmet. 

Nyheter24 har tagit reda på det och presenterar en lista över de senaste fem säsongernas vinnare och vad de gör idag. 

1. Amir Kheirmand

Under 2014 sändes den fjärde säsongen av Sveriges mästerkock och som den slutgiltiga vinnaren stod den då 35-åriga Amir Kheimand. Idag driver Amir den egna Youtube-kanalen "Rätt Rätt" där han testar "alltifrån köttbullar och fryspizza till stavmixers och degblandare".

Amir är även grundare till företaget "Schysst käk" och författare till kokböckerna "Världens bästa mat", "SMART Skräpmat" och "Smart vardag". 

Amri Kheirmand
Amir vann Sveriges mästerkock 2014. Bildkälla: Fredrik Sandberg/ TT

2. Sandra Mastio

Den femte säsongen av programmet var det ingen mindre än Sandra Mastio som tog hem den ärofyllda segern. Hon har sedan vinsten medverkat i matlagningsprogram i TV, poddat och släppte år 2015 kokboken "MAT av Mastio".

För två år sedan öppnade hon restaurangen Mastio som serverar äkta italeinsk pizza. Restaurangen ligger i Limhamn, Malmö. I samband med öppningen av Mastio släppte Sandra en ytterligare kokbok; "Pizza av Mastio".

Sandra Mastio
Sandra vann Sveriges mästerkock 2015. Bildkälla: Anders Wiklund/ TT

3. Catarina König

År 2016 vann Catarina König den prestigefulla statyetten och titeln Sveriges mästerkock i den sjätte säsongen av programmet. Idag bloggar hon för tidningen ELLE: Mat & vin. Hon driver även ett Instagramkonto "Matfashionistan" där hon har över 40 000 följare. 

Efter vinsten i Sveriges mästerkock släppte Catarina kokboken "Varje dag är en fest".

Catarina König
Catarina vann Sveriges mästerkock 2016. Bildkälla: Marcus Ericsson/ TT

4. Klara Lind

I 2017 års upplaga av programmet stod Klara Lind som vinnare. Direkt efter vinsten började hon jobba på kokboken "Sydamerika- Min matpassion" som publicerades samma år. Den unga kocken har även gästat Nyheter24 i studion flera gånger där hon bland annat tipsar om hur man förvarar mat på bästa sätt. 

Du kan läsa alla artiklar med Klara Lind här!

Klara Lind
Klara vann Sveriges mästerkock 2017. Bildkälla: Fredrik Sandberg/ TT

5. Erik Hammar

Förra årets vinnare av Sveriges mästerkock blev Erik Hammar från Stockholm. Efter segern i den åttonde säsongen av programmet släppte Erik kokboken " Min franska matresa" 2018. 

Idag bloggar han för Köket.se där han kombinerar härliga recept med vin. 

Erik Hammar
Erik vann Sveriges mästerkock 2018. Bildkälla: Anders Wiklund/ TT

Den nionde säsongen av Sveriges mästerkock har premiär klockan 20:00 på TV4 ikväll.

Ska du kolla på Sveriges mästerkock ikväll?