Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ebbas mamma två år efter terrordådet : "Kommer inte bli mormor"

- 16/01/2019, 19:03 -

Elvaåriga Ebba Åkerlund föll offer för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017. Mamma Jeanette Åkerlund får nu hjälp av Sofias änglar för att få klart sina och dotterns drömmar om huset, men också att gå vidare med vardagen.

7 april 2017 körde en lastbil i hög fart längs Drottninggatan i Stockholm. Den hemska nyheten om terrordådet spred sig snabbt över hela världen. Ett femtontal skadades svårt och fem personer miste livet i attacken – en av dem var elvaåriga Ebba Åkerlund.

I säsongsstarten av Sofias änglar är de hemma hos Jeanette Åkerlund, Ebbas mamma, i Bromma. Jeanette och Ebba hade gemensamma planer för hemmet och trädgården.

Sofia WistamJohnnie Krigström och Mattias Särnholm fixar och trixar inte bara inte bara om Jeanettes hem. De hjälper henne även att nå ut med stiftelsen Ebbas änglar genom att bland annat skapa en långsiktig plan. 

Ebbas änglar – till minne av Ebba Åkerlund är en insamlingsstiftelse som Jeanette skapade för att minnet av Ebba ska få leva kvar. Stiftelsen finns till förmån för barn i Sverige, som saknar ekonomiska förutsättningar för möjligheten att utveckla sin talang och ambitioner, främst inom kultur eller idrott.

Polisen hittade Ebbas ryggsäck

Jeanette skulle möta Ebba vid Drottninggatan, när hon kom fram till mötesplatsen svarade inte Ebba på mobilen. Mamma Jeanette förstod då genast att något måste ha hänt. Mitt i allt kaos sprang Jeanette runt och letade efter Ebba bland avspärrningarna. 

Samma dygn, men klockan två på natten, knackade polisen på hos Jeanette.

– De ville ta DNA, för att de hade hittat Ebbas ryggsäck på platsen, säger Jeanette i tv-programmet Sofias änglar.

Ett dygn efter terrordådet, klockan fem på lördagseftermiddagen, fick hon beskedet av polisen att det var Ebba de hittat död.

"Jag kommer inte att bli mormor"

– Jag saknar Ebba ständigt. Jag tänker på henne nästan hela tiden. Det är ju en enorm sorg när jag inser att det är ju ingen som kommer säga mamma till mig igen. Och jag kommer inte att bli mormor, säger Jeanette i tv-programmet och fortsätter:

– Trots att jag inte förväntar mig att se henne, så kollar jag ut varenda gång jag hör grinden gå igen. Och det är ju inte mitt barn som kommer hem, det är ju någon annans barn.

Fortsätta bevara Ebbas minne

– En sak vi kan göra här, det är ju att fortsätta bevara Ebbas minne, säger Mattias i tv-programmet.

I programmet Sofias änglar hjälper de Jeanette att avsluta det som hon och Ebba en gång påbörjade. 

– Det kanske kan vara ett sätt att våga hoppas igen lite på framtiden för hur ska man annars kunna ta sig vidare?, menar Mattias. 

Sofias änglar sänds på onsdagar klockan 21.00 i Kanal 5 och på Dplay.se. Se klippet om programmet i spelaren ovan.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när Ebbas pappa pratat om året efter terrordådet. Det kan du läsa mer om här.

Brukar du titta på Sofias änglar?