Årsdagen på Drottninggatan
Ebba Åkerlunds pappa Stefan är en av sommarvärdarna i Sommar i P1. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Ebbas pappa om året efter terrorattacken: "50 nyanser av mörker"

Stefan Agerbark är en av sommarvärdarna i Sommar i P1. Det är lite över ett år sedan hans dotter Ebba Åkerlund omkom i terrorattacken på drottninggatan i Stockholm. Nyheter24 pratade med honom om Ebba, sommarpratet och framtiden.


Den 7 april 2017 kapade Rakhmat Akilov en lastbil och körde en en vansinnesfärd längs Drottninggatan, som är den största shoppinggatan i Stockholm. Fem personer och en hund förlorade sina liv i attacken och flera skadades. En av de som dog i terrordådet var Ebba Åkerlund, som i år skulle ha fyllt 13 år. 

Ebbas Åkerlunds pappa, Stefan Agerbark, är en av sommarvärdarna i Sommar i P1. Nyheter24 pratade med honom om Ebba, sommarpratet och framtiden. 

Stefan Agerbark. Bildkälla: Vilhelm Stokstad/TT

Sorgen har varit stor för Stefan. En stor del av tiden är han sängliggande, och han besöker Ebbas grav varje dag.

– Jag har kallat det här året för 50 nyanser av mörker. För lite mer än ett år sedan sa jag till en vän att jag aldrig hade varit lyckligare, nu vill jag inte leva längre, berättar Stefan för Nyheter24.

Stefan vill att alla ska komma ihåg hur Ebba var som person.

– Hon var fantastiskt ödmjuk och kärleksfull. Alla hjärtans dag var hennes favoritdag. Hon var mitt allt, berättar han. 

Årsdagen på Drottninggatan. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Den 7 juni 2018 föll domen mot Rakhmat Akilov för dådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. Akilov dömdes till livstids fängelse för terroristbrott och han ska också betala skadestånd på nästan 14 miljoner till 136 brottsoffer. Akilov utvisas också med ett förbud att återvända till Sverige. Eabbas pappa Stefan fick dock inget skadestånd. Det kan du läsa mer om här.

– Att staten väljer att inte betala ut ersättning till mig ser jag som en förolämpning, säger Stefan. 

En stiftelse öppnades förra året i Ebbas namn "Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund". På årsdagen delades stipendiet "Ebbas Hjärtan" ut av skolor och föreningar, något Stefan hoppas att flera föreningar och skolor kommer ansöka om att få dela ut. 

Tisdag den 10 juli kan du lyssna på Stefans sommarprat i P1.

– Jag kommer att prata om en stund på jorden, om min dotter, till 50 nyanser av mörker.

Se hela intervjun med Ebbas pappa Stefan i klippet ovan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!