Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är årets sjukaste berg-och dalbana – slår 3 världsrekord

- 17/01/2019, 20:46 -

I år öppnar den helt galna berg-och-dalbanan Yukon Striker. Monsterkarusellen står dubbelt så hög som Lisebergs "Balder" och toppar med en hastighet på 130 kilometer i timmen – alltså snabbare än den högsta tillåtna hastigheten på svenska vägar.

Är du en riktig adrenalinjunkie? Då är det dags att boka in en resa till Kanada. I år invigs nämligen monsterberg- och dalbanan "Yukon Striker". 

Slår tre världsrekord

Karusellen slår flera världsrekord, i fart, längd och höjd. Den som vågar sig på åkturen kan se fram emot en topphastighet på galna 130 kilometer i timmen – alltså snabbare än den högsta tillåtna hastigheten på svenska vägar. 

Den tornar även på sjuka 75 meter (68 meter över mark och 7 meter under marken), från sin högsta till sin lägsta punkt, och slår även där världsrekord som den högsta "dive coastern" i sitt slag. Det innebär att den nästan är dubbelt så hög som svenska Lisebergspärlan "Balder".  

Och du får njuta av turen riktigt länge, då den i dagsläget kan stoltsera med titeln världens längsta dive coaster. 

Vad är en dive coaster?

För att klassas som en dive coaster så måste en berg-och dalbana ha åtminstone ett vertikalt fall, som gör att den som åker upplever att de befinner sig i fritt fall. 

Öppnar i påsk

Är du sugen på att ta dig en tur? Då behöver du inte vänta så länge. Du kan testa på åkturen redan i påsk. 

Men redan nu kan du kolla in berg-och dalbanan i videospelaren ovan. 

Vill du veta mer om Yukon Striker – kolla in Wonderlands hemsida

I höstas invigdes Lisebergs senaste monsteråk – som slagit Europarekord. Här är allt du behöver vet om Valkyria.