Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lisebergs nya attraktion Valkyria slår Europa-rekord

- 06/08/2018, 15:40 -

Den 10 augusti har Lisebergs nya berg- och dalbana Valkyria premiär. Berg- och dalbanan har ett vertikalt drop och flera passager där man åker uppochner. Se videon som visar exakt hur det känns att åka Valkyria.

På fredag den 10 augusti är det storpremiär på Liseberg. Då öppnar den nya berg- och dalbanan Valkyria som kostat hela 300 miljoner kronor att bygga. 

Valkyria är Europas längsta "dive coaster", vilket alltså innebär att det här inte handlar om en vanlig berg- och dalbana. Det som är speciellt med den är att den börjar med ett vertikalt drop på hela 50 meter. Precis innan man åker över kanten pausas åkturen så man får en ordentlig titt på hur långt ner man ska, sedan åker du rakt ner i en underjordisk tunnel. 

Valkyria på Liseberg
Bergochdalbanan börjar med ett drop på 50 meter. Bildkälla: Liseberg

Efter det följer 750 meter åktur som går som snabbast i 105 kilometer i timmen. Liseberg har spelat in en så kallad POV-video där de låtit en kamera åka hela åkturen, och den videon kommer ge dig rysningar. 

Under åkturen kommer du flera gånger att befinna dig uppochner och åka i väldigt snäva svängar. 

Bergochdalbanan Valkyria
Du åker ner i en underjordisk tunnel och befinner dig uppochner fler gånger under åkturen. Bildkälla: Liseberg

Premiären är alltså nu på fredag och för att få åka Valkyria måste du vara minst 132 centimeter lång och sju år gammal. Klockan 11.00 den 10 augusti kommer det hållas en officiell invigningsceremoni på Liseberg. 

Valkyria
Valkyria har kostat 300 miljoner att bygga. Bildkälla: Liseberg

Kolla in videon på åkturen i klippet ovan – om du vågar. 

Här kan du hitta ännu mer information om Valkyria och Lisebergs andra bergochdalbanor. 

Vågar du testa valkyria?