På fredag har Valkyria premiär
Vågar du åka nya Valkyria? - Foto: Liseberg

Lisebergs nya attraktion Valkyria slår Europa-rekord

Den 10 augusti har Lisebergs nya berg- och dalbana Valkyria premiär. Berg- och dalbanan har ett vertikalt drop och flera passager där man åker uppochner. Se videon som visar exakt hur det känns att åka Valkyria.


På fredag den 10 augusti är det storpremiär på Liseberg. Då öppnar den nya berg- och dalbanan Valkyria som kostat hela 300 miljoner kronor att bygga. 

Valkyria är Europas längsta "dive coaster", vilket alltså innebär att det här inte handlar om en vanlig berg- och dalbana. Det som är speciellt med den är att den börjar med ett vertikalt drop på hela 50 meter. Precis innan man åker över kanten pausas åkturen så man får en ordentlig titt på hur långt ner man ska, sedan åker du rakt ner i en underjordisk tunnel. 

Bergochdalbanan börjar med ett drop på 50 meter. Bildkälla: Liseberg

Efter det följer 750 meter åktur som går som snabbast i 105 kilometer i timmen. Liseberg har spelat in en så kallad POV-video där de låtit en kamera åka hela åkturen, och den videon kommer ge dig rysningar. 

Under åkturen kommer du flera gånger att befinna dig uppochner och åka i väldigt snäva svängar. 

Du åker ner i en underjordisk tunnel och befinner dig uppochner fler gånger under åkturen. Bildkälla: Liseberg

Premiären är alltså nu på fredag och för att få åka Valkyria måste du vara minst 132 centimeter lång och sju år gammal. Klockan 11.00 den 10 augusti kommer det hållas en officiell invigningsceremoni på Liseberg. 

Valkyria har kostat 300 miljoner att bygga. Bildkälla: Liseberg

Kolla in videon på åkturen i klippet ovan – om du vågar. 

Här kan du hitta ännu mer information om Valkyria och Lisebergs andra bergochdalbanor. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vågar du testa valkyria?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

1 timme sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.