Onsdag 27 Okt
Stockholm

Fem saker du vill veta om Parisa Amiri i "På Spåret"

en äldre man i grått hår vinkar med handen, en svarthårig kvinna i mörkröd topp, en blondhårig man i blå kavaj och mönstrad skjorta, en rakad man i mörk kostym.
Parisa Amiri tävlar tillsammans med Gunnar Wetterberg i På Spåret. Foto: Bo Håkansson/SVT

Visste du att programledaren Parisa Amiri pratat #metoo med killar i SVT? Eller att hon ville rädda världen och bli jurist efter att ha sett Hotel Rwanda? Nyheter24 har listat fem saker som du kanske inte visste om henne.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I kvällens "På Spåret" tävlar programledaren och journalisten Parisa Amiri, 28, tillsammans med historikern och författaren Gunnar Wetterberg. Nykomlingarna möter fjolårets semifinalister i Marianne Ahrne och Anders Johansson

Parisa Amiri är i dag programledare för SVTs talkshow "Edit", där hon bjuder in kändisar för att prata om populärkultur kopplat till samtiden.

Men vem är egentligen Parisa? Nyheter24 listar 5 saker som gör att du får bättre koll på henne.

Parisa Amiri är programledare för "Edit" som sänds på SVT. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

"Årets retro"

Hon medverkade och vann i TV-programmet "Årets Retro" 2016 som sändes i SVT. Tävlingen gick ut på en frågesport med olika teman, med en tydlig prägel på nördig nostalgi.

Ville rädda världen efter att ha sett "Hotel Rwanda"

Parisa började studera på juristlinjen, men slutade bara efter ett bara månader. Och det var en på grund av en film som fick henne att göra ett omval i livet.

– Jag hade sett filmer som ”Hotell Rwanda” och kände att så här kan det inte se ut. Men juristlinjen var så affärsinriktad. Jag var ju en idealistisk ungdom. På en lektion räckte någon upp handen och frågade vad apartheid var. Samma eftermiddag bad jag att få pausa min utbildning, sa hon i en intervju med DN.

Bloggade på humorsajten 1000 apor

Bröderna Alex och Calle Schulman startade i gång humorsajten 1 000 Apor, vilket fick Parisas uppmärksamhet. När de sökte efter ”en ny tjej” som kunde blogga skickade hon direkt iväg en jobbansökan.

– Jag skrev typ: ”Smart och rolig, och råkar vara tjej”. Så fick jag blogga där, sa hon till DN.

Pratade #metoo med killar i SVT

I miniserien ”Parisa pratar #metoo med killar” ville journalisten ta reda på vad killarna tänkte under den uppmärksammade rörelsen. Under programmet delade kända män med sig av sina tankar.

Jobbade gratis för Nöjesguiden

När Parisa hoppade av juristlinjen och började utbilda sig inom internationella relationer, hörde Nöjesguiden av sig och erbjud henne att skriva där. Hon jobbade gratis i ett år innan hon blev anställd och ansvarig för tidningens sajt, enligt DN.

Programledaren Kristian Luuk och domaren Fredrik Lindström leder "På Spåret". Bildkälla: Bo Håkansson/SVT

“På Spåret” sänds i kväll klockan 20:00 på SVT1 och kan streamas på SVTplay.

Tittar du På Spåret?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela