Onsdag 30 Nov
Stockholm

På spårets producent avslöjar hemligheterna bakom kulisserna

Fredrik Lindström och Kristian Luuk
Kristian Luuk är programledare och Fredrik Lindström är domare i På spåret. Foto: Bo Håkansson/SVT

På spåret är ett av Sveriges populäraste frågesportsprogram. Men vad får deltagarna i arvode? Och varför tackar så många nej till att vara med?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vart är vi på väg egentligen? I kväll är det dags för ett av svenskarnas favoritprogram, nämligen På spåret. Flera kända ansikten tävlar i en frågesport som handlar om att gissa rätt på olika destinationer. Men vad krävs det för att vara med egentligen? Nyheter24 har luskat och rett ut.

Programmet sätter ofta prov på deltagarnas allmänbildning. Men vi kan avslöja att man först får komma på en casting innan deltagarna väljs ut. 

– Vi försöker sätta ihop en säsong med en variation av deltagare. Då erbjuder vi folk att komma på en casting. Vi sätter upp burar så att de kan testa att köra På spåret. Det är Inte så mycket av ett kunskapsprov utan vi testar mer kemin mellan paren, säger Charles Franz, producent för På spåret.

Programledaren Kristian Luuk har tidigare gått ut med att många väljer att tacka nej till programmet. Och det beror främst på att man är rädd för att göra bort sig.

–  En stor portion känner en avgrundsdjup fallhöjd. Det blir ett och annat "nej tack". Jag tror att det beror på vad man har för position. För vissa blir det tydligare att man har gjort bort sig, säger Charles.

Han fortsätter:

– Till slut är det ett underhållningsprogram. 

Fått kritik för brist på mångfald

På spåret har också fått kritik för sin brist på mångfald. Charles menar på att de jobbar stenhårt för att förändra den bilden.

– Långsiktigt behöver vi ändra bilden på att ha man måste ha gått en traditionell svensk skolgång. Vi får inte skrämma bort folk med för mycket Astrid Lindgren-frågor. 

Enligt Charles har det gjort att många personer med en annan bakgrund inte vågat delta i programmet. Och det har lett till att På spåret har fått fler rasifierade deltagare.

– Vi märker ju att vi har fått fler "ja svar" på den fronten.

Har ni någon drömdeltagare som ni vill ska medverka i programmet?

– Vi har alltid några högdjur som vi vill nå varje år, men jag kommer inte säga vilka det är.

Får de betalt för att vara med?

– Ja, de får ett litet arvode, men det är inte så att de gör programmet för pengarna. Det är ett standardarvode. Dessutom ersätter vi resa och boende, avslutar Charles.

Inte heller programmets projektledare Christina von Sydow ville inte avslöja hur mycket pengar de tjänar.

– Nej, det tänker jag inte gå ut med, det är ett avtal mellan oss och deltagarna. Vill de säga vad de får i arvode så är det upp till dem.

Programledaren Kristian Luuk och domaren Fredrik Lindström leder "På Spåret". Bildkälla: Bo Håkansson/SVT

På spåret sänds i kväll klockan 20:00 på SVT1 och kan streamas på SVTplay.

Hade du velat vara med i På Spåret?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.