Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alex, 19, polisanmälde den mordåtalade influencern

- 06/02/2019, 11:15 -

19-åriga Alex Öhgren polisanmälde den nu mordåtalade influencern redan år 2017. – Jag visste att vill han det här med mig så kommer han kunna hitta mig. Han kommer att kunna göra dom här sakerna, säger Alex till Nyheter24.

Tidigare i veckan stod det klart att en 23-årig manlig Instagramprofil står åtalad för mord på sin ex-flickvän.

Hon hittades död i ett badkar i sin lägenhet i april 2018, och mannen är enligt åtalet misstänkt för att ha förgiftat henne med Tramadol och sedan placerat hennes kropp i badkaret.

Den 23-åriga mannen är en välkänd Instagramprofil som har hundratusentals följare på Snapchat, nästan 85 000 följare på sin Instagram och han driver även en Youtubekanal. Mannen är nära vän till flera stora dokusåpaprofiler och Instagramstjärnor. Han var även ett välkänt på flera Stureplansklubbar i Stockholm.

Under den perioden han var aktiv på sociala medier var han ökänd för sina väldigt provokativa inlägg. Han la ofta upp videos som bland annat visade hur han använde droger. Det förekom även en hel del sexistiska videos och bilder.

Influencer åtalad för mord
Den 23-åriga mannen står nu åtalad för bland annat mord. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Anmälde mannen redan år 2017

En av de som blev utsatt för profilen på sociala medier är Alex Öhgren, 19.

Hösten 2017 så anmälde Alex honom för sexuella trakasserier efter att han hade hängt ut henne för sina 120 000 följare på Snapchat.

Profilen hade då använt sig av en dansvideo som hon hade lagt ut på sitt Instagramkonto. Två av de klippen han la ut om Alex kan du se i spelaren ovan.

Mannen hotade även hennes vän och sa att han skulle "hitta henne" och lade ut hennes adress offentligt.

Den mordåtalade profilens Instagramflöde.
Den mordåtalade profilens Instagramflöde. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Alex berättar att det hela började efter att hon och hennes kompis hade reagerat på en video som profilen lade ut år 2017 som visade hur en främmande kvinna på nattklubben Berns blev smiskad på rumpan.

– Han började skriva till min vän att hon var en "padda" och "vi får se om du kommer kunna gå ut på Stockholms gator när du har blivit uthängd". Han sa även "du ska veta vad som kommer att hända dig". Sedan letade han upp hennes adress och skrev ut den i hennes kommentarsfält. Han skrev då "Jag undrar vad som händer om jag lägger ut det här på min Snapchat för mina 120 000 följare", berättar Alex för Nyheter24.

Mordåtalad influencer
Delar av de direktmeddelanden som den mordåtalade influencern skickade till Alex vän. Bildkälla: Privat

Satte på sig skottsäker väst

När Alex sa att hon skulle polisanmäla honom sa mannen att "polisen inte kommer bry sig" och att "senast jag hängde ut en tjej var hon tvungen att flytta".

Alex ringde då polisen eftersom hon tyckte att det var olaga hot, men då inget brott hade begåtts blev Alex ombedd att spara ner material om det skulle ske något mer.

– Jag var jätteledsen såklart. Förbannad över att inte tas på allvar redan då, säger Alex. 

Alex, som hade fyllt 18 bara några månader innan hon blev uthängd av mannen, berättar att han var "sjukt aggressiv" i sina videos. Efter att Instagramprofilen hade hängt ut henne så fick hon flera kommentarer från mannens fans.

– Sen hängde han ut mig en till gång där han tog samma video och sedan satte på sig en skottsäker väst och började vråla intensivt mot kameran. Han skrek saker som "din lilla feministjävel", berättar hon.

Det här med att han tog på sig en skottsäker väst, gav det det hela en annan vidd?

– Jag är van vid att få hat på mina sociala medier men det var någonting med honom som var mer obehagligt, det liknar inget annat jag har varit med om. Det var något med hans blick. När han tog sig själv på skrevet och sa att jag skulle sätta mig ner och suga och förtjänade en örfil. Jag visste att vill han det här med mig så kommer han kunna hitta mig. Han kommer att kunna göra dom här sakerna. Han kommer kunna utsätta mig, han kommer kunna hitta mig, säger Alex.

Alex berättar att polisen la väldigt mycket vikt vid hennes Instagramkonto och hon fick förklara för polisen vad Instagram och Snapchat var och hur det fungerade. 

När polisen inte valde att gå vidare med hennes anmälan blev hon givetvis besviken.

Alex Öhgren
Alex Öhgren, 19, polisanmälde mannen år 2017. Bildkälla: Privat

"Jag hamnade i chock"

Vad önskar du idag att polisen hade gjort annorlunda? 

– Jag önskar att polisen hade tagit tag i det och tittat på bevisen som vi hade. Redan när han hotade min vän så skulle de ha tagit det på allvar. Det här är också en människa som har ett tidigare brottsregister av bland annat misshandel, som polisen har vetat om. Men de tog det inte på allvar, säger Alex.

Alex är kritisk till hur polisen hanterade hennes anmälan och menar att det är ofta kvinnor berättar om sina erfarenheter men att de inte blir tagna på allvar förrän det är alldeles för sent.

När Alex nåddes av nyheten att mannen nu står åtalad för mordet på sin ex-flickvän var det många som känslor som rördes upp.

– Jag tror att jag hamnade i chock. En känsla av maktlöshet. Jag kände skuld över att inte ha överklagat. Även fast jag förstår rent rationellt att jag inte borde känna skuld överhuvudtaget. En ilska över att när kvinnor berättar att de har blivit utsatta för hot och trakasserier och berättar att de är rädda så tas inte det på allvar, säger Alex till Nyheter24.

I klippet ovan kan du se två av de videos som mannen la ut om Alex.