Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stefan Holm om sina rutiner: "Hoppade i samma kalsonger"

- 12/02/2019, 11:00

Som så många andra idrottare så hade Stefan Holm en hel rad av tics och rutiner inför sina höjdhopp. I kvällens avsnitt av Superstars på Kanal 5 så öppnar han upp sig om allihopa.

Alla som någonsin har idrottat eller följt någon sport med intresse och entusiasm vet att idrottare kan ha en hel del märkliga ritualer för sig.

En idrottare som de flesta av oss känner igen, som även han utmärkte sig för sina tics och ritualer, är såklart Stefan Holm. Höjdhopparen från Värmland vars prestationer fått miljontals svenskar att hålla andan i anspänning under sina tävlingar.

I kvällens avsnitt av Superstars så berättar Stefan Holm om sina rutiner för de viktiga tävlingsdagarna och vad som susade igenom hans huvud när hans tics satte igång före hoppen.

Stefan Holm hoppar under en tävling
Stefan Holm under OS i Peking 2008. Bildkälla: David J. Philips AP/TT

"Hoppade i samma kalsonger"

Det är när Anna Jönsson Haag beskriver sin bild av Stefan Holm som ämnet kommer upp. Hon ställer frågan vad som verkligen gick igenom Stefans hjärna momenten innan alla hopp. 

– Ingenting, svarade Stefan snabbt och bestämt innan han fortsatte:

– Alltså jag hade jättemånga rutiner jag gjorde inför tävling. Jag värmde alltid upp på samma sätt, hoppade i samma kalsonger, jag rakade mig före varje tävling - ja, en massa sådana grejer som var medvetna rutiner.

Holm återkom efteråt till sina tics och förklarade:

– Men när jag stod där vid ansatsmärket och det här (Stefan drar händerna över ansiktet för att visa sitt tic) är igång. Det är inget jag tänker på, det bara sker ju. Då har jag bara fokus på att jag ska över pinnen där borta, berättar Holm.

Superstars 2019 sänds på Dplay och Kanal 5 tisdag 12 februari klockan 21.00.

Se Stefan Holm berätta om sina rutiner och tics i videospelaren ovan!

Har du haft någon rutin inom sportsammanhang?