Ludwig Göransson, Childish Gambino, Grammys.
Ludwig Göransson blev storvinnare på Grammys. - Foto: Foto: Chris Pizzello, TT/AP

Svensken Ludwig Göransson blev storvinnare på Grammys

Svenska Ludwig Göransson vann hela 3 av 4 Grammys under årets gala. Förutom vinster för Childish Gambinos "This is America" så vann han pris för filmmusiken i biosuccén Black Panther.


Natten till måndag blev en minst sagt spektakulär vinstkväll för svenske Ludwig Göransson. Av fyra nomineringar kammade han hem hela tre vinster, vilket är minst sagt välförtjänt.

Musikundret är nämligen producenten bakom artisten Childish Gambinos, "This is America". Låten och musikvideon blev en viral superhit när den släpptes den 6 maj förra året – främst på grund av den grafiska musikvideon som bland annat berör skjutningar, polisvåld, och våld mot svarta i USA.  

Musikvideon blev viral förra våren. Faksimil: This is America

Hiten var nominerad i flera priskategorier, bland annat i årets låt, årets skiva och årets video. Och precis som Göransson kammade Gambino också hem fyra priser, inklusive de två som de vann tillsammans. 

Soundtracket till Black Panther

Men natten och Ludwigs vinststräck tog inte slut där. Något som många kanske inte vet om är att svensken är hjärnan bakom soundtracket till Black Panther, en av förra årets största biosuccéer.

Marvelfilmen slog flera rekord, bland annat var det den tredje filmen att någonsin dra in över 700 miljoner dollar i USA och Kanada. Globalt sett drog filmen in över 1,3 miljarder dollar. 

Black Panther drog in över 12 miljarder kronor förra året. Foto: Jordan Strauss, TT

– Jag vill tacka regissören Ryan Coogler, han är en av de mest fantastiska konstnärer jag någonsin jobbat med och det har varit speciellt att vara del av det här fenomenet, sade Göransson till Variety på röda mattan. 

Läs även: 

Golden Globe 2019: Här är alla vinnare

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kollade du på Grammys?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

2 timmar sedan
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.

Textilmuseet prisat på Elle-galan

2 timmar sedan
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.

Harry Styles stalker får fängelse

3 timmar sedan
3,5 månaders fängelse. Den blir domen för den brasilianska kvinna som stalkat Harry Styles den senaste tiden, skriver The Guardian.

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.