Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensken Ludwig Göransson blev storvinnare på Grammys

- 11/02/2019, 08:22

Svenska Ludwig Göransson vann hela 3 av 4 Grammys under årets gala. Förutom vinster för Childish Gambinos "This is America" så vann han pris för filmmusiken i biosuccén Black Panther.

Natten till måndag blev en minst sagt spektakulär vinstkväll för svenske Ludwig Göransson. Av fyra nomineringar kammade han hem hela tre vinster, vilket är minst sagt välförtjänt.

Musikundret är nämligen producenten bakom artisten Childish Gambinos, "This is America". Låten och musikvideon blev en viral superhit när den släpptes den 6 maj förra året – främst på grund av den grafiska musikvideon som bland annat berör skjutningar, polisvåld, och våld mot svarta i USA.  

This is America.
Musikvideon blev viral förra våren. Faksimil: This is America

Hiten var nominerad i flera priskategorier, bland annat i årets låt, årets skiva och årets video. Och precis som Göransson kammade Gambino också hem fyra priser, inklusive de två som de vann tillsammans. 

Soundtracket till Black Panther

Men natten och Ludwigs vinststräck tog inte slut där. Något som många kanske inte vet om är att svensken är hjärnan bakom soundtracket till Black Panther, en av förra årets största biosuccéer.

Marvelfilmen slog flera rekord, bland annat var det den tredje filmen att någonsin dra in över 700 miljoner dollar i USA och Kanada. Globalt sett drog filmen in över 1,3 miljarder dollar. 

Black Panther.
Black Panther drog in över 12 miljarder kronor förra året. Foto: Jordan Strauss, TT

– Jag vill tacka regissören Ryan Coogler, han är en av de mest fantastiska konstnärer jag någonsin jobbat med och det har varit speciellt att vara del av det här fenomenet, sade Göransson till Variety på röda mattan. 

Läs även: 

Golden Globe 2019: Här är alla vinnare

Kollade du på Grammys?