Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Peder Fredricson om panikångesten: "Min kropp löd mig inte"

- 11/02/2019, 17:19

Ryttaren Peder Fredricson gästar kvällens avsnitt av "I Huvudet på Gunde Svan". I programmet berättar han om den tuffa vägen till framgång och om panikångestattacken han fick mitt i karriären.

Efter Peder Fredricsons framgångar både i OS och EM så har han minst sagt ridit sin väg in många svenskars hjärtan. Något som verkligen märks med tanke på att han vunnit Jerringpriset två gånger. 

Och ikväll så gör programledaren Gunde Svan ett djupdyk i Peder Fredricson, hans karriär och privatliv i det senaste avsnittet av "I Huvudet på Gunde Svan".

I programmet berättar ryttaren bland annat om hans tuffa väg till framgång och han delar en känslomässig stund med Gunde när han pratar om panikångestattacken han plötsligt drabbades av.

Peder Fredricson
Peder Fredricson under Sweden International Horse Show. Bildkälla: Fredrik Sandberg TT

Det är under ett samtal med Gunde som han och hans fru Lisen Bratt berättar om den hemska kvällen. Peder förklarar att det hela började med en förkylning som bara eskalerade samtidigt som han fortsatte att idrotta.

Under en tävling i Holland så fick det vara nog. Peder kände att han behövde kurera sig hemma, för att få tillbaka krafterna rent fysiskt. 

Men väl hemma så blev det inte så mycket vila. Det var intervjuer som skulle bokas, leta hästar och tävlingsanmälningar som behövde skötas. Det var då det fruktansvärda skedde.

"Han bara upprepade sig"

Mailboxen började fyllas på, folk hörde av sig till Lisen för att de inte fick något svar från Peder och till slut så ringde hans fru Lisen upp honom för att höra hur det stod fatt.

– Jag ringde Peder på kvällen. Sen började han upprepa sig att han inte orkade svara. Jag tänkte "Det här är jättemärkligt", för han bara upprepade sig om och om igen. Då ringde jag vår äldsta son som var hemma och frågade 'Kan inte du kolla till pappa?', och då låg du (Peder) på golvet faktiskt, säger Lisen i programmet.

"Jag skulle ha dragit i handbromsen tidigare"

Först var de oroliga över att det skulle ha varit något med hjärtat. Men det visade sig vara en panikångestattack, en fruktansvärd upplevelse för den som upplever det.

– Jag fick en sån panikångestattack helt enkelt, jag bara skakade, säger Peder och fortsätter:

– Jag vart lika förvånad som alla andra över att min kropp inte löd mig längre. Den bara funkade inte. 

I en känslosam stund mellan de tre så reflekterar Peder över händelsen och kommer fram till att han nog borde ha saktat ner lite tidigare.

– Jag skulle ha dragit i handbromsen mycket tidigare helt enkelt. Men det är svårt när man är motiverad, konstaterar Peder i avsnittet.

"I Huvudet på Gunde Svan" sänds i kväll klockan 20.00 på TV4. I videospelaren ovan kan du se Peders möte med Gunde!

Brukar du se på "I huvudet på Gunde Svan"?