Jon Henrik Fjällgren
Jon Henrik Fjällgren har siktet på vinst i år. - Foto: Stella Pictures

Här är allt du vill veta om Jon Henrik Fjällgren

Han vann Talang. Sedan vann han Let's Dance. Och samtidigt har han fångat våra hjärtan på Mello-scenen. Men vem är egentligen Jon Henrik Fjällgren?


Jon Henrik Mario Fjällgren, ursprungligen Montoya föddes den 26 april år 1987 i Colombia. 

Han deltog i Talang 2014 där han knockade både jury och publik och vann hela tävlingen. 2015 och 2017 ställde han upp i Melodifestivalen med två fantastiska låtar men tog sig dessvärre inte hela vägen. 

Han deltog i tittarsuccén Let's Dance 2018 och vann hela tävlingen. Många var märkbart förvånade över hur smidigt Jon Henrik rörde sig och hur bra han var på att dansa. Men sanningen är den att han har en extremt bra fysik då han under en längre tid sysslat med kampsport och då framförallt boxning. 

Jon Henrik har en fysik som är utom denna jord. Han fastnade för boxningen för några år sedan och blev frälst direkt. Bildkälla: Jon Henrik Fjällgren Instagram

Både juryn och publiken var häpna över hur lätt och smidigt Jon Henrik rörde sig. Det slutade med att han vann hela Let's Dance. Bildkälla: Stella Pictures

Jon Henrik har tidigare öppet pratat om sin PTSD, sina posttraumatiska stressyndrom. Inför Melodifestivalen 2017 skrev han ett långt meddelande som förklarade hur han lyckats vända på sitt liv. Han pratade även om det hela i Malou von Sivers program på TV4. 

Han träffade sin kärlek Maret Nystad under en period då de båda mådde dåligt och då vände sig till varandra. De började skriva med varandra på Instagram och kärleken blomstrade ganska direkt. 

Här med sin käresta under inspelningen av Let's Dance. Bildkälla: Stella Pictures

På väldigt kort tid förlorade Jon Henrik sju stycken vänner  på grund av självmord. Han vill att alla ska börja prata med varandra om ångest och depression – och själv vägrar han vara tyst om sin diagnos och sin bakgrund. Men det har varit svårt att göra det i byn han bor i. 

– Man kollar snett på den som vågar öppna upp sig där. Det är synd då jag tror att många mår väldigt dåligt och skulle behöva prata och dela med sig om det, säger han. 

Jon Henrik och Elin Aninia kom på en tredje plats efter Nano och sedan Robin Bengtsson på första platsen. Bildkälla: Stella Pictures

Utanför musiken arbetar Jon Henrik med renskötsel i Mittådalens sameby i Härjedalen. 

Under lördagen ser vi honom framföra låten "Norrsken" som bland annat är skriven av Fredrik Kempe

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kollar du på Melodifestivalen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SVT gör serie om Noréns skandalpjäs

Carina Burman får Bonnier-stipendium

Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2024 går till Carina Burman för boken "Drottningar och pretendenter. Om guldålderns deckarförfattarinnor".

Sofia Jannok kan få novellpris

1 timme sedan
En Augustpristagare och en känd artist döljer sig bland årets nominerade till Sveriges Radios novellpris. Ia Genberg och Sofia Jannok är två av de fem författare som konkurrerar om priset.

De får Dynamostipendiet

1 timme sedan
Årets Dynamostipendier om 150 000 kronor går till Nina Beckmann och Karin Z Sunvisson.

Gyllenhaal lovar bättring – kommer till Sverige

2 timmar sedan
"Underlig men underhållande". Det var Jake Gyllenhaals betyg på originalversionen av "Road house". Nu axlar han själv Patrick Swayzes roll som ärrad slagskämpe i en ny filmatisering.

Indieartister växer på Spotify

3 timmar sedan
Ungefär hälften av alla pengar som Spotify betalade ut i ersättning under fjolåret genererades av oberoende artister, så kallade independentartister, meddelar musiktjänsten i ett pressmeddelande.