Barn spelar dator, kontokort, Jenny Strömstedt, Leif GW Persson
Brottsjournalen tar upp ett fall om datorspelet Fortnite - Foto: Anders Wiklund/TT / AP/TT Martha Irvine / Claudio Bresciani / TT

Bedragare lurar barn som spelar Fortnite – mammor varnar

I kvällens avsnitt av Brottsjournalen tar Leif GW Persson och Jenny Strömstedt upp ett fall gällande dataspelet Fortnite. Okända människor vänder sig till barn och erbjuder "skins" – i utbyte mot att barnet fotar föräldrarnas kontokort och skickar.


Brottsjournalen tar varje vecka upp uppmärksammade kriminalfall i Sverige och programmet leds av Leif GW Persson och Jenny Strömstedt

Under programmets gång så granskar programledarparet detaljer i hopp om att ta reda på sanningen. Förutom att granska ouppklarade brott så beger de sig även ut på fältet för att komma i kontakt med personer inblandade.

Ville ha "skins"

I kvällens avsnitt så tar GW och Strömstedt upp ett fall där en förälder till ett Fortnite-fan utsattes för ett kortbedrägeri, på grund av att grabben ville ha lite extra "skins".

För alla som inte är bekant med datorspelet Fortnite så är det ett onlinespel som släpptes 2017, och spelas av hundratals miljoner människor. Som spelare vill man ha obegränsat med "skins", alltså möjlighet att byta utseende i spelet. 

Genom detta spel har det kommit upp ett nytt sätt att komma över personers kontokortnummer. Hur? Jo, nämligen att vända sig till barn som spelar och erbjuda dem just "skins". Men utbytet är att barnen ska fota av föräldrarnas kontokort och skicka.

En mamma drabbades av just det och gick ut med en varning till andra föräldrar på Facebook.

"Prata med ungarna"

– Man ger sig ju på barn och äldre människor. De är lättare att övertyga med den där typen av budskap, säger Leif GW i programmet.

Jenny undrar hur man ska göra för att komma åt dessa typer som luras. Men också, hur ska man som förälder undvika att bli drabbad?

– Man ska ju prata med ungarna och sådär. Sen ska ju inte ungar ha tillgång till vad som står på ens kontokort och sånt där, menar Leif GW.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när Leif GW Persson tycker till om att Isabella Löwengrip har en livvakt. Han menar att det kan vara "ett sätt att skaffa sig reklam medialt". Det kan du läsa mer om här.

Brottsjournalen sänds på TV4 och TV4play på tisdagar kl 21.00. Se klippet om programmet ovan!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om att spela datorspel?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...