Anklagelser riktas mot Michael Jackson i dokumentären Leaving Neverland.
Anklagelser om sexövergrepp riktas mot popstjärnan Michael Jackson i den nya dokumentären Leaving Neverland. - Foto: Carlo Allegri/AP/TT Bild, Stella Pictures, Youtube, Instagram/waderobsoncreations.

Anklagelserna mot Michael Jackson: "Gifte sig med 10-åring"

I HBO:s nya dokumentär "Leaving Neverland" som kommer att sändas på SVT så riktar Wade Robson och James Safechuck grova anklagelser mot popstjärnan Michael Jackson. De hävdar bland annat att Jackson utsatte dom för sexövergrepp.


Under större delar av sin långa karriär så blev superstjärnan Michael Jackson anklagad för att ha utnyttjat småpojkar. År 2005 så åtalades Jackson för att ha förgripit sig på en cancersjuk pojke år 2003.

Jackson stod bland annat åtalad för att ha gett barnet alkohol och sedan förgripit sig på honom. Rättegången blev en långdragen historia, men i juni år 2005 så friades Jackson på alla åtalspunkter.

Den 25 juni år 2009 dog Jackson. Han blev 50 år gammal.

Michael Jackson friades på alla punkter under rättegången år 2005. Bildkälla: Robyn Beck/AP/TT Bild

Nu, 10 år efter stjärnans död, så släpper HBO den omdebatterade dokumentären "Leaving Neverland".  

Där berättar Wade Robson och James Safechuck om det som Jackson ska ha utsatt dom för. 

Från vänster: Wade Robson, Dan Reed och James Safechuck. Reed är mannen bakom "Leaving Neverland". Bildkälla: Taylor Jewell/Invision/AP/TT Bild

Både Wade och James har tidigare riktat anklagelser mot Jackson. År 2013 lämnade de in en stämningsansökan, men domaren avfärdade den då det var för sent i och med preskriptionstiden som hade löpt ut.

Berättar i "Leaving Neverland"

Dokumentären är i två delar, och både Wade och James berättar om hur de som barn blev vänner med Jackson. De ska sedan ha blivit utnyttjade och i "Leaving Neverland" berättar både Wade och James detaljerat om de påstådda sexuella övergreppen.

James och Jackson träffades 1987 under inspelningen av en reklamfilm för Pepsi. När James några månader senare var 10 år gammal så ska övergreppen ha börjat.

James Safechuck träffade Michael Jackson under inspelningen av en Pepsi-reklam. Bildkälla: Youtube

I dokumentären berättar James att de hade en bröllopsceremoni – komplett med löften och ringar – i Jacksons sovrum. Michael Jackson var då 30 år gammal.

– Jag gillade juveler då och han brukade belöna mig med smycken efter att jag gjort sexakter på honom. Han brukade säga att jag var tvungen att "sälja honom lite" för att förtjäna en gåva, säger James i dokumentären.

Han visar även upp förlovningsringen i guld och diamanter.

– Vi brukade gå till juvelbutiker och låtsats att smyckena var till någon annan. Till en kvinna, men vi brukade låtsats att min lilla hand var i samma storlek som kvinnan vi skulle köpa till, säger James i "Leaving Neverland".

"Det gjorde för ont så han slutade"

Wade Robson träffade Jackson under stjärnans turné i Australien. Wade älskade att dansa och var en mästare på att imitera Jackson. Första gången de träffades var Wade fem år gammal.

När Wade var sju år gammal ska övergreppen ha börjat. Sju år senare ska Jackson ha försökt våldta Wade analt.

– Det gjorde för ont så han slutade, berättar Robson i "Leaving Neverland".

Wade Robson år 1990. Bildkälla: Instagram/waderobsoncreations

Både James och Wades anklagelser har blivit ifrågasatta. Framförallt då de bägge tidigare hade vittnat till Jacksons fördel i tidigare rättegångar mot Jackson som gällde sexövergrepp mot barn.

De har även tidigare förnekat att Jackson skulle ha förgripit sig på dem. Allt det tog en annan vändning efter Jacksons död. 

För Wade ändrades även mycket när han själv blev pappa och började ta itu med vad han säger sig ha varit med om, något som han även nyligen berättade mer om i en intervju med Oprah Winfrey.

Söndag 10 mars publiceras seriens båda delar i SVT Play. Tisdag 12 mars kl 22.00 sänds del 1 i SVT1. Torsdag 14 mars kl 22.15 sänds del 2 i SVT2.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gyllenhaal lovar bättring – kommer till Sverige

Indieartister växer på Spotify

1 timme sedan
Ungefär hälften av alla pengar som Spotify betalade ut i ersättning under fjolåret genererades av oberoende artister, så kallade independentartister, meddelar musiktjänsten i ett pressmeddelande.

Elinor Torp får Stig Dagerman-pris

igår 19:08
Journalisten och författaren Elinor Torp tilldelas årets Stig Dagerman-pris för att hon "riktar ett obevekligt ljus in i det svenska välfärdssamhällets skuggsida", skriver Älvkarleby kommun i ett pressmeddelande.

Nytt Banksy-verk intill beskuret träd

igår 17:36
En ny väggmålning av den anonyme konstnären Banksy väcker uppmärksamhet i Finsbury Park i London.

Det vill Lotta Lundgren ha på sig när hon begravs: "Bryts ner"

igår 17:04
Att tänka på vad man ska ha på sig när man begravs kanske känns avlägset, men poddaren och tv-profilen Lotta Lundgren vet precis vilka kläder hon ska ha.

Persson Giolito lämnar Netflixproduktion

igår 16:38
Författaren Malin Persson Giolito väljer att ta bort sitt namn från Netflix spänningsserie "I dina händer" – som baseras på hennes bästsäljande bok med samma titel, skriver Dagens Nyheter.